Home Zdravlje ISPRAVAK VIJESTI: Lažna vijest o ljekovitosti aluminijumske folije…

ISPRAVAK VIJESTI: Lažna vijest o ljekovitosti aluminijumske folije…

309
0
Zdravlje,
Zdravlje,

NAPOMENA:

Naš portal Edijaspora.info je prenio vijest “ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: Od bolova u leđima do gripe i prehlade…”. Ono što jeste činjenica da smo vijest prenijeli sa drugog portala te je platforma “Raskrinkavanje” označilo našu vijest kao pseudonauka. Ovim putem se izvinjavamo našim čitaocima.

Važno

Analiza platforme “Raskrinkavanje”:

Brojni domaći portali su tokom oktobra prenosili vijest o tome kako aluminijumska folija može biti korisna za ublažavanje bolova, plasirajući netačnu tvrdnju o istraživanju koje, navodno, podupire jednu od teorija o tome da aluminijumska folija ublažava bol.

Članak sa tvrdnjom da “aluminijumska folija liječi” različite bolesti ili pomaže za ublažavanje bolova nakon amputacije udova, star je više godina i ponovo je aktuelizovan prošlog mjeseca. Aluminijumska folija predstavljena je kao “odlična zamjena za štetne i skupe lijekove”, koja može da ukloni različite zdravstvene tegobe, pa čak i da “ublaži bol koja se javlja nakon amputacije ekstremiteta”, što nije tačno.

NAPOMENA:

Tvrdnje o naučniku koji, ipak, nije naučnik:

Druga tvrdnja koja se pojavljuje u ovim člancima odnosi se na navodni princip “ljekovitog djelovanja” aluminijumske folije. Objašnjenje je pripisano izvjesnom “ruskom naučniku”, koji opisao “čudesnu moć” aluminijumske folije:

O “svjetlosnim vibracijskim tehnologijama” i njihovoj upotrebi nema naučno potkrepljenih podataka. U tekstovima nema detalja o punom imenu i prezimenu, niti o tome iz koje naučne discipline dolazi. Pretraga je pokazala da je vjerovatno riječ o Albertu Vasilievichu Skvorcovu, jer je to jedini “naučnik” do kog se može doći pretragom “A.V. Skvorcov” i “folija”.

A.V. Skvorcov je rođen 1934. godine, kako je navedeno u biografiji na web sajtu Zdravie Skvortsov, koji se bavi prodajom različitih preparata i usluga. A.V. Skvorcov predstavljen je kao “ruski fizičar, genijalan izumitelj, koji je razvio jedinstven način vraćanja i održavanja zdravlja uz pomoć svjetlosnih vibracijskih tehnologija”.

Na sajtu se prodaje linija proizvoda kao što su “zaštitno ćebe Skvortsova A.V. za iscrpljenost i glavobolju, za obnovu zdravlja” ili štitnik za koljeno koji “oslobađa od bola, pritiska i zamora”. U opisu ovih proizvoda navodi se da su napravljeni od aluminijumske folije, što je slučaj i sa ostatkom “energostrukturirajuće” linije Skvortsovljevih proizvoda. Zanimljivo je da se na stranici tvrdi da “aluminijum ima energetsko pamćenje”, te da “u slučaju da dvije osobe koriste jedan isti prozvod, negativni programi se mogu pojačati zbog njihove rezonantnosti (…) što vam neće olakšati tegobe, nego ih pojačati”.

Još jedna napomena: Ovaj tekst je izmjenjen, shodno informacijama koje su bile navedene a koje oponašaju pseudonauku. Aluminijumske folije ne liječi. Portal Edijaspora.info ovim putem se izvinjava svojim čitaocima za plasiranje netačnih informacija.

Izvor: net