Home Zdravlje NARODNI NAPITAK: Liječi jetru i pomaže i kod upala i anemije…

NARODNI NAPITAK: Liječi jetru i pomaže i kod upala i anemije…

54
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Liječi jetru i pomaže i kod upala i anemije…

Cvekla ili cikla je dosegla ogromnu popularnost otkad je utvrđena njena zdravstvena korist. Sok od cvekle može ponuditi niz zdravstvenih blagodati zbog svoje jedinstvene kombinacije vitamina, minerala i antioksidansa. Pravi je dar od Boga, a u nastavku pročitajte za šta je sve dobra.

Zdravstvene dobrobiti cvekle:

– Regulisanje krvnog pritiska

Cvekla prirodno sadrži velike količine nitrata, koje tijelo pretvara u dušikov oksid. Ovaj spoj proširuje krvne žile, što poboljšava protok krvi i smanjuje ukupni krvni tlak.

– Smanjivanje upale

– Sprečavanje anemije

Anemija može uzrokovati glavobolju i umor:

Cikla je bogata željezom, bitnom komponentom crvenih krvnih stanica. Ljudi koji imaju nisku razinu željeza ponekad mogu razviti stanje koje se naziva anemija. Dodavanje izvora željeza u vidu cvekle prehrani može smanjiti rizik od ovog stanja.

Zaštita jetre:

Sok od cikle sadrži antioksidanse, vitamin A, vitamin B-6 i željezo. Ovi spojevi pomažu u zaštiti jetre od upala i oksidativnog stresa, a istovremeno povećavaju njezinu sposobnost uklanjanja toksina iz tijela.

Danas vam donosimo dva recepta sa cveklom koji su nas lično oduševili:

Sastojci koji će vam biti potrebni:

– 1 veća cvekla

– 1 veća šargarepa

– 1 pomorandža

– 1 kašičica meda

Upute za pripremu napitka:

Cveklu i šargarepu očistite, a pomorandžu ocijedite, pa pomješajte u blenderu i izmiksajte. Pomorandža će fino zasladiti sok i neutralisat će jak ukus cvekle, a za još slađi ukus dodajte malu kašičicu meda u sok i dobro promješajte. Sok možete i procijediti ako želite.

Recept za sok od cvekle i jabuke:

Sastojci koji su potrebni:

– 1 cvekla

– 1 zelena jabuka

– 1 šaka spanaća

– 1 kašičica meda

Kako spremiti:

Ovo je prava vitaminska bomba, i ne samo vitaminska. U ovom soku nalaze se svi bitni nutrijenti koji će nahraniti vaš organizam i dati vam energije za dobar dan. Zato je ovaj smuti odličan izbor za doručak. Cveklu oljuštite, a jabuku samo dobro operite. Ubacite u blender, dodajte šaku spanaća i med pa izblendirajte, i sok je spreman.

Kako i koliko koristiti:

Jedna čaša od 250 mililitara dnevno je dovoljna. Spremite i vi neki od ovih recepata i uživajte u mnogim blagodatima cvekle.

Izvor: net