Home Zdravlje DOMAĆI NAPITAK: Popravlja cirkulaciju u krvi, liječi teške glavobolje, jača zdravlje srca…

DOMAĆI NAPITAK: Popravlja cirkulaciju u krvi, liječi teške glavobolje, jača zdravlje srca…

50
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Popravlja cirkulaciju u krvi, liječi teške glavobolje, jača zdravlje srca…

Kada se pojave glavobolje povezane s začepljenjem sinusa, nepravilnom prehranom ili dehidracijom, pijenje visoke čaše soka od grožđa može biti upravo ono što vam treba. ovaj sok s hranjivim sastojcima pomaže u rehidraciji vašeg tijela, istovremeno poboljšavajući cirkulaciju krvi. Ako ste skloni glavoboljama, redovito pijenje ovog soka može vam pomoći da smanjite ponavljanje glavobolje.

Evo nekih od ljekovitih svojstava soka od grožđa:

– snižava loš holesterol

– doprinosi zdravlju srca

– smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

– pomaže kod probavnih problema

– poboljšava metabolizam

Danas vam donosimo recept za izradu vlastitog domaćeg soka od grožđa koji možete i zamrznuti za razne svrhe.

Upute za spremanje domaćeg soka od grožđa:

Prvi korak je pranje grožđa i uklanjanje peteljki. Zatim kombinirajte grožđe i vodu u velikoj šerpi. Zagrijavajte na laganoj vatri. Pirjajte dok kožice grožđa ne omekšaju. Upotrijebite gnječilicu za krumpir da zgnječite grožđe, a da pritom pirjate petnaest minuta. Povremeno promiješajte pasirano grožđe.

Drugi korak:

Procijedite pasirano grožđe kroz list gaze. Bacite kožicu grožđa. Procijeđeni žele od grožđa stavite u veću posudu i stavite u frižider. Pustite da se žele ohladi 48 sati. Kako se hladi, talog će se stvoriti po dnu. Zagrijte poklopce od staklenki u malom loncu na laganoj vatri. Važno je da staklenke i poklopci držite na toplom dok ne budete spremni za sok od grožđa. Izvadite sok od grožđa iz frižidera,. Pažljivo sipajte sok od grožđa kroz cjedilo i u veliku šerpu. Stavite sok da zavri. Nastavite da kuhate deset minuta uz povremeno miješanje. Kutlačom grabite sok od grožđa u staklenke. Stavite tegle u frižider. Spremite i vi ovaj ukusni sok od grožđa te uživajte u njegovim dobrobitima!

Izvor: net