Home Zdravlje ČAJ OD CRNOG LUKA: Narodni lijek za bronhije, zaustavlja kašalj, sprječava grip...

ČAJ OD CRNOG LUKA: Narodni lijek za bronhije, zaustavlja kašalj, sprječava grip i jača organizam…

60
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Narodni lijek za bronhije, zaustavlja kašalj, sprječava grip i jača organizam…

Ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu decu. Odličan je za situacije u kojima želite da izbegnete miris crnog luka, a iskoristite svalekovita svojstva ove biljke.

Priprema:

Glavicu luka srednje veličine isecite na 4 dela i prelijte sa 3 šoljice vode. Ako luk nije prskan, iscite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari.

Primjena:

Nakon toga procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom. Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem – tokom kuvanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice ili majčine dušice.

Raskuvan luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je delotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, prehlade i gripa.

Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme.

Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera. Ovaj čaj dobar je i za detoksikaciju i jačanje organizma, tj, za celokupno naše zdravlje.

Izvor: net