Home Zdravlje PRIMJENJUJE SE U OBLIKU SOKA, OBLOGA, MASTI ILI ČAJA: Liječi uhobolju, štitnjaču,...

PRIMJENJUJE SE U OBLIKU SOKA, OBLOGA, MASTI ILI ČAJA: Liječi uhobolju, štitnjaču, kožne bolesti, bronhitis, miome i ciste…

99
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Liječi uhobolju, štitnjaču, kožne bolesti, bronhitis, miome i ciste…

U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prijevodu znači “uvijek živuća”. Mnogi se ove čudesne biljke sjećaju iz djetinjstva kada su im mame liječile uhobolje kapajući sok iz biljke u uho.

Iako je više upotrebljavamo kao ukrasnu nego lijekovitu biljku, dobro je znati kako je osim za uhobolju, čuvarkuća je odličan lijek za kožne bolesti i rane, crijevne parazite, bronhitis, a u kombinaciji s medom liječi i miome i ciste, te štitnjaču. Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu.

Moderna su istraživanja potvrdila da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čuvarkuća u medu:

Ova smjesa uspješno liječi miome i ciste na maternici, ali i probleme s štitnjačom.

Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomiješajte ih s kilogramom meda.

Uzimajte jednu žlicu ujutro natašte i tijekom dana jednu do dvije žlice.

Izvor: net