Home Zdravlje POSEBAN LIJEK NAŠIH STARIH: Za astmu, bronhitis, kašalj i probleme sa plućima…

POSEBAN LIJEK NAŠIH STARIH: Za astmu, bronhitis, kašalj i probleme sa plućima…

82
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Za astmu, bronhitis, kašalj i probleme sa plućima…

Mnogo ljudi ima različite problem sa plućima ali najčešći su astma, bronhitis, i različiti oblici kašlja. Problemi sa plućima mogu biti uzrokovani kako infekcijama, tako i različitim drugim stanjim, alergijama, te naravno pušenjem. Prenosimo vam u narodu poznati lijek protiv ovih problema, posebno astme kako plućne tako i srčane. Lijek su pripremale u različitim varijacima još naše bake i vjerujte znale su šta rade.

Evo šta vam je potrebno i kako se sprema:

– pola kilograma crvenog luka

– pola kilograma šećera

– 2 limuna

– 1,5 litara vode

– 7 velikih kašika domaćeg meda

Priprema:

Šećer u metalnoj zdjeli umjereno zagrijavamo i mješamo dok ne porumeni, dodamo sitno isjeckani luk, kratko propržimo i dodamo vodu. Sve skupa kuvamo da voda vri na umjerenoj temparaturi dok ne ispari 1/3 vode. Potom pustimo da se ohladi, dodamo sok od 2 iscjeđena limuna i med te sve dobro mješamo da se potpuno ujednači. Ostavimo da odstoji smjesa, zatim je procjedimo (od komadića luka) i pohranimo u staklenu bocu.

Primjena:

Potrebno je koristiti 1 supenu kašiku napitka prije svakog obroka dok se kompletna količina ne potroši. Po potrebi napravite novu mješavinu i ponavlajte postupak dok se pluća ne izliječe. Djeca uzimaju male kašikice napitka prije svakog obroka.

Izvor: net