Home Zdravlje PRESTANITE IH BACATi: Dijelovi namirnica koje bacate a ne znate koliko su...

PRESTANITE IH BACATi: Dijelovi namirnica koje bacate a ne znate koliko su zdravi…

222
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Prestanite bacati korisne dijelove namirnica…

Bacate li najbolje dijelove namirnica iz čiste navike a da ste potpuno nesvijesni njihovih zdravstvenih koristi? Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad su i najzdraviji dijelovi.

Kožica luka:

Kožica crvenog i bijelog luka bogata je kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protuupalnog dijelovanja. Dodajte je dok kuhate variva ili juhe – samo je izvadite prije serviranja.

Kora dinje:

Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja potiče cirkulaciju.

Listovi celera:

Listovi imaju pet puta više kalcija i magnezija nego stabljika. Također sadrže i vitamin C i fenolike – snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u juhe, salate ili umake.

Stabljike blitve:

Stabljike su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuhajte ih na isti način kao i šparoge – na pari.

Kora od narandže:

Narandža je prepuna vitamina C i prirodno je sredstvo za jačanje imuniteta, ali kora sama po sebi sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada radite smoothie ili frape.

Stabljike cvjetače:

Vjerovatno kao i svi drugi radite pogrešku i stabljiku bacate. Stabljika ima ukusan slatkast ukus i zapravo više vlakana od same glavice. Treba joj nešto više vremena da se skuha, pa je stavite kuhati prije ostatka povrća.

Kora kivija:

Dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od samog ploda. Osim toga ima antikancerogena i antialergijska svojstva.

Izvor: net