Home Zdravlje ZNANSTVENICI POTVRDILI: Uništava bakterije drukčijom metodom od klasičnih antibiotika…

ZNANSTVENICI POTVRDILI: Uništava bakterije drukčijom metodom od klasičnih antibiotika…

292
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Uništava bakterije drukčijom metodom od klasičnih antibiotika…

Hrvatski su znanstvenici sa splitskog Prirodoslovno matematičkog fakulteta došli do sjajnog otkrića inovativnog antibiotika koji ubija bakterije drukčijom metodom od klasičnih antibiotika i pokazuje odličnu učinkovitost protiv uzoraka Escherichije coli.

Naime, profesor doktor Davor Juretić u suradnji s doktorom Damirom Vukičevićem i doktorom Alesandrom Tosijem iz Trsta stvorili su adepantin, lijek koji ima potencijal za liječenje za sada neizlječivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija, uz vrlo nisku toksičnost za ljudske krvne stanice. Bakterija E. coli u Europi je do ubila 38 ljudi, od čega ih je 37 u Njemačkoj, dok je jedna žena preminula u Švedskoj. Najviše preminulih su žene starije životne dobi, ali i jedan dvogodišnjak. Zaraza ove otporne bakterije zabilježena je i u Francuskoj, ali napada i u svim drugim europskim zemljama. Izvor zaraze u Francuskoj bilo je mljeveno meso iz hamburgera.

Antibiotici oštećuju organizam:

Iako liječnici nerijetko pribjegavaju propisivanju antibiotika, treba ih uzimati s oprezom jer je njihov utjecaj na organizam izrazito negativan te osim što slabi imunitet, stvara sjajnu podlogu za razvoj mnogih bolesti, kao i razvoj tzv. superbakterija, odnosno bakterija otpornih na antibiotike zbog kojih medicina strepi. Jedna od superbakterija svakako je i streptokok (Streptococcus), najčešći uzročnik upale grla i krajnika, ali i meningitisa, upale pluća i uha. Tu je i stafilokok (Staphylococcus aureus), uzročnik MRSA-e, poznate “bolničke bakterije” koja je pobijedila penicilin. Stafilokok je u posljednje vrijeme sve otporniji na antibiotike.

Spas je u prirodnim sastojcima:

Znanstvenici su dokazali da su sjajni saveznici u borbi s ovim okorjelim superbakterijama prirodni sastojci na čelu s ovim pet: češnjak, med, origano, echinacea i kurkuma.

Češnjak – Bijeli luk:

Uspješno liječi infekcije kao što su upala pluća i MRSA. Uništava crijevne parazite i pomaže kod upala, a dokazano je najbolji prirodni neprijatelj. Ta bakterija u ljudskom organizmu prouzročuje upalu pluća, upale uha, organa mokraćnog sustava, infekeiju oka. Prema značajnom otkriću Državnog Sveučilišta Washington, djelovanje češnjaka na bolest izazvanu bakterijom općenito prisutnom u pokvarenoj hrani, bilo je stoput učinkovitije od djelovanja dva poznata antibiotika.

Zaključak njihova istraživanja donosi dokaze o učinkovitosti koncentrata češnjaka u inhibiciji rasta bakterije Campylobacter jejuni. Češnjak se smatra najmoćnijom prirodnom hranom, a sjajan je i u liječenju infekcije poput upale pluća MRSA-e, a ubija i bakterije Pseudomonas aeruginosa. Češnjak ima i vrlo značajnu ulogu u istraživačkim laboratorijima. U nizu posljednjih otkrića jedno od najzanimljivijih da češnjak povisuje ukupnu razinu antioksidansa u tijelu. Stručno nazvan Alliurn sativa, češnjak je tijekom povijesti postao čuven zbog svoje sposobnosti u obrani od virusa i bakterija.

Ubojiti sastojak luči se protisnutim češnjakom:

Znanstvenici su otkrili da je dialil sulfid koji se razvija kada protisnemo češnjak bio oko 100 puta učinkovitiji od dva antibiotika eritromicina i ciprofloksacina. Dialil sulfid i drugi organosumporni sastojci učinkovito ubijaju važne patogene koji kontaminiraju hranu, kao što su Listeria monocytogenes i Escherichia coli. “Dialil sulfid može se koristiti za reduciranje razineCampylobactera u prostoru (okolišu), te za čiščenje opreme za procesuiranje industrijske hrane, obzirom da je bakterija pronadena u biofilmu u oba slučaja”, kazao je znanstvenik Konkel. “Dialil sulfid može doprinijeti da hrana bude sigurnija za konzumiranje”, kazala je znanstvenica Barbara Rosco.

Echinea:

Prirodan sastojak echinea prirodni je antibiotik i borac za jačanje imuniteta. Pobjeđuje bakteriju stefilokok, uzročnika MRSA-e.

Med:

Med ima snažna antibakterijska svojstva te djeluje poput antibiotika. Uspješno se bori protiv stafilokoka, streptokoka, ali i MRSA-e. Znanstvenici su dokazali i da povoljno djeluje kod zacjelivanja inficiranih rana.

Kurkuma:

Kraljica začina kako je nazivaju, kurkuma, ima antiupalne sposobnosti koje su nevjerojatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protuupalni efekt nazivaju se kurkumin.

Origano:

Antibakterijski i antigljivični sjajni lijek jest ulje i čaj origana. Prema istraživanju Sveučilišta u Georgetownu, ulje origana jednako je uspješno u borbi protiv superbakterija kao i suvremeni antibiotici, ali je dakako mnogo zdraviji izbor koji ne šteti tijelu.

Izvor: net