Home Zdravlje RECEPT ZA TINKTURU OD GLOGA: Jača srce i krvne sudove te reguliše...

RECEPT ZA TINKTURU OD GLOGA: Jača srce i krvne sudove te reguliše pritisak…

4013
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jača srce i krvne sudove te reguliše pritisak…

Danas sa vama dijelimo izvrstan recept za tinkturu od gloga, koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce. Uz to, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja, a i ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Sastojci koji su vam potrebni:

– 60g mješavine svježih listova i cvjetova gloga

– 3dl 96% medicinskog alkohola

Upute za pripremu recepta:

Sitno isjeckajte cvjetove i listove, te ih stavite u staklenu teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promješajte, zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi stoji tri nedjelje. Nakon toga sadržaj procijedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu i čuvajte je na tamnom i hladnom mjestu. Ova količina trebalo bi da vam posluži za tri mjeseca.

Kako ga koristiti:

Razmutite 5-10 kapi tinkture u 50 do 100 ml vode i popijte pola sata prije obroka. Tinktura se može napraviti i s glogovima bobicama umjesto cvijeća i lišća. Bobice treba pritisnuti kako bi cijelo vrijeme bile zgnječene. U slučaju bobica, staklenka treba stajati od četiri do šest tjedana. Također, staklenku treba povremeno promućkati, ali paziti da bobice ne dođu u dodir sa zrakom iznad tekućine i ispod poklopca. Ova tinktura se ne preporučuje trudnicama i mamama koje doje zbog sadržaja alkohola. Napravite je i vi!

Izvor: net