Home Zdravlje NJEGA, ČIŠĆENJE, POLIRANJE, PRANJE: Pravilna upotreba sodebikarbone…

NJEGA, ČIŠĆENJE, POLIRANJE, PRANJE: Pravilna upotreba sodebikarbone…

420
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pravilna upotreba sodebikarbone…

Treba biti mudar i koristiti jednu stvar za više toga. Važno je da znate šta sve možete koristiti i za koje svrhe. Što se tiče sode bikarbone, nju možete koristiti na različite načine, za čišćenje, kuhanje, osvježavanje, održavanje i još puno toga.

Napravite zubnu pastu:

Pomješajte sodu bikarbonu sa tropostotnim hidrogen peroksidom kako biste napravili pastu za zube koja ne sadrži fluor.

Piling za lice:

Umjesto da trošite novac na skupe kozmetičke proizvode, napravite sopstveno sredstvo za piling. Pomješajte sodu bikarbonu sa vodom u razmjeri 3:1. Lagano utrljajte kružnim pokretima na kožu i isperite. Ovo sredstvo za piling možete koristiti svakodnevno.

Dezodorans:

Stavite malo sode bikarbone ispod pazuha kako biste neutralisali neprijatan miris tijela. Odlična je alternativa za intenzivne dezodoranse.

Kao antacid:

Soda bikarbona je sigurna i efikasna za ublažavanje gorušice, nadraženog želuca ili želudačne kiseline.

Ugrizi insekata i svrab:

Za ugrize insekata pomješajte sodu bikarbonu i vodu i stavite na zahvaćeni dio kože. Kako biste ublažili svrab, protrljajte malo sode bikarbone u rukama i nanesite na kožu nakon kupanja.

Kupka:

Dodajte 1/2 šoljice sode bikarbone u svoju kupku kako biste neutralisali kiselinu kože, isprali ulja i osvježili kožu. Vaša koža će biti mekana.

Njega stopala:

Stavite 3 kašike sode bikarbone u lavor s toplom vodom, uronite stopala i lagano istrljajte.

Njega ruku:

Preskočite intenzivne sapune i nježno protrljajte ruke sodom bikarbonom koja će ukloniti prljavštinu i neutralisati neprijatan miris. Pomješajte sodu bikarbonu i vodu u razmjeri 3:1 ili sa tečnim sapunom. Utrljajte u ruke i isperite.

Čišćenje sunđera:

Pomješajte 4 kašike sode bikarbone i 250 ml tople vode. Umočite sunđer u rastvor vode i sode bikarbone.

Poliranje srebra:

Pomješajte sodu bikarbonu i vodu u razmjeri 3:1. Smjesu stavite na krpu ili sunđer, i lagano trljajte srebro i isperite vodom.

Očistite kupatilske zavjese:

Svoje kupatilske zavese za kadu možete očistiti tako da sodu bikarbonu stavite na spužvicu i dobro i istrljate. Isperite i pustite da se suše.

Pranje odjeće:

Vaša odjeća će biti još čistija ako u prašak za pranje dodamo 1/2 šoljice sode bikarbone. Bolja pH ravnoteža u mašini znači čišću, svjetliju i svježiju odjeću.

Uklanjanje masnih mrlja:

Sodu bikarbonu možete koristiti za uklanjanje mrlja od ulja. Pospite na prljavo mjesto i dobro istrljajte sunđerom ili četkom.

Osvježenje frižidera:

Stavite otvorenu kutijicu sa sodom bikarbonom u frižider kako biste neutralisali neprijatne mirise.

Čišćenje daske za sjeckanje:

Sodu bikarbonu pospite po drvenoj dasci, istrljajte sunđerom i isperite.

Čišćenje tepiha:

Pospite sodu bikarbonu po tepihu. Pustite da tako stoji preko noći ili što je duže moguće. Počistite sodu bikarbonu, a ostatak usisajte.

Čišćenje voća i povrća:

Soda bikarbona je siguran način za čišćenje voća i povrća. Pospite malo sode bikarbone, istrljajte čistom krpom i isperite.

Čišćenje mikrotalasne rerne:

Mikrotalasnu rernu nemojte čistiti intenzivnim hemikalijama. Na sunđer stavite sodu bikarbonu i istrljajte unutrašnjost mikrotalasne rerne. Isperite toplom vodom.

Svježe cvijeće:

Vaše cvijeće u vazi može duže ostati svježe ako dodamo 1 kašičicu sode bikarbone u vodu u vazi.

Potapanje mahunarki:

Kako bi mahunarke bile lakše svarljive, potopite ih u vodu sa malo sode bikarbone.