Home Zdravlje MELEM ZA ŽENSKE TEGOBE: Prirodni napitak koji je namijenjen ženama svih dobi…

MELEM ZA ŽENSKE TEGOBE: Prirodni napitak koji je namijenjen ženama svih dobi…

981
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Prirodni napitak koji je namijenjen ženama svih dobi…

NEVEN – LJEKOVITA BILJKA:

Osim stoje vrlo dekorativna, neven biljka je veoma cijenjena u narodnoj medicini i ulazi u sastav najpoznatijih i najefikasnijih čajnih mešavina. Za čaj od nevena u fitoterapiji se najčešće koristi prepoznatljivi narandžasti cvijet, ali su ljekoviti i stabljika i list od ove biljke, koji se obavezno bere po sunčanom vremenu, jer je tada najdjelotvorniji.

Neven je poznat po tome što mu cvijet veoma sporo vene, što sugeriše i samo ime ove dragocene biljke čiji karakterističan miris rastjeruje mnogobrojne insekte kao i biljne štetočine.

Zbog čega se i često sadi u baštama. Osim toga, prilično je pouzdan prognozer vremenskih prilika – ako se cvjetovi nevena ne otvore posle sedam sati ujutru, znači da će tog dana pasti kiša. U davna vremena pridavane su mu i magijske moći, dok se danas zna da ima izuzetno protivupalno, antibakterijsko, antiseptičko dejstvo.

Veoma je cijenjen i uključen je u mnoga najnovija naučna istraživanja u lječenju karcinoma. Čaj od nevena je izuzetan kod unutrašnje upotrebe dok je domaća nevenova mast djelotvorna za rane, bradavice, ekceme, posekotine, opekotine, žuljeve i čireve po koži.

NEVEN ČAJ – ZA ŠTA SE KORISTI:

Zahvaljujući svom kompleksnom sastavu, nevenov čaj, ulje, tinktura i mast se koriste kao pomoćna sredstva u lječenju širokog spektra bolesti. U nevenov sastav ulaze prilično velike količine flavonoida, koji ovoj biljci obezbjeđuju protivupalna svojstva, kao i tanin, triterpenski saponozidi, karotenoidi (daju cvetovima divnu narandžastu boju), glikozid kaledulozid, malo etarskog ulja i nekoliko organskih kiselina. Neven je veoma važan sastojak čajnih mješavina koje se koriste u terapiji bolesti organa za varenje.

Čaj od nevena zaceljuje ranice – čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči, otklanja bolove u želucu, a zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida,neven čaj smiruje upalu debelog creva. Veliko prisustvo sluzi i tanina opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

ČAJ OD NEVENA ČISTI KRV I SNIŽAVA HOLESTEROL:

Ako želite da oslobodite organizam od toksina, čaj od nevena pravi je izbor za vas. Dokazano je da čaj od ove biljke veoma efikasno čisti krv, podstiče funkcionisanje jetre, otklanja akne i lišajeve na koži, ekcem, herpes virus.

Otkriveno je da neven biljka čisti krvne sudove, opušta ih i snižava nivo holesterola i masnoća u krvi. Novija istraživanja pokazala su da biljka neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno, pa se preporučuje i u slučaju angine pektoris.

ČAJ OD NEVENA ZA LICE:

Pored unutrašnje upotrebe, čaj od nevena daje izuzetne rezultate i kada ga nanosimo spolja – na kožu. Preparati na bazi nevena spadaju u najmoćnija sredstva protiv kožnih bolesti, uključujući rane, opekotine, lišajeve, ekceme, psorijazu, impetigo i gljivične infekcije. Stimuliše stvaranje novih ćelija i otklanja gnojne upale (naročito noktiju).

Stara narodna receptura protiv bubuljica na licu glasi ovako: umivati lice nevenovim čajem ujutru i uveče pre spavanja i terapiju držati 10 do 14 dana. Koliko je dobar za naše lice, toliko je delotvoran i za bebinu kožu iziritiranu od plastificiranih pelena. Umočite maramicu u blagi nevenov čaj i prebrišite bebinu kožu, naročito na nadražene i iziritirane delove od pelena, ublažićete svrab i pomoći vašoj bebici da bolje zaspe.

ČAJ OD NEVENA PRIPREMA:

Uzeti dve supene kašike cvjetova od nevena i preliti sa pola(1/2) litre proključale vode. Skloniti sa vatre,poklopiti i pustiti da miruje petnaestak minuta. Posle procjediti dobijeni čaj od nevena. Ovako o dobijeni nevenov čaj se naročito preporučuje za gore pomenuti impetigo ,kojeg izazivaju stafilokoke ili streptokoke i u pitanju je uporna bakterijska kožna infekcija.

Čaj je dobar i za proširene vene i upaljenje hemoroide, jer smiruje sve neugodne zapaljenske procese. Za lice pomaže kod akni , ekcema, kod uboda insekata , bradavica i lišajeva. Oftamolozi ovaj blagi biljni čaj preporučuju i za ispiranje očiju kod problema sa konjunktivitisom, možete umivati i lice sa njim, a preporučuju ga i stomatolozi za ispiranje desni i to nakon ekstrakcije zuba, kada treba blago isprati usnu duplju radi dezinfekcije. Vodite računa da ne mućkate žestoko, da ne biste mehanički skinuli ugrušak-koagulum pa da ponovo izazovete krvarenje. Čaj od nevena u tom slučaju treba da je prohlađen.

ČAJ OD NEVENA U TRUDNOĆI:

Ukoliko ste u drugom stanju nemojte upotrebljavati čaj od nevena bez prethodnog dogovora i konsultacija sa vašim ljekarom koji prati trudnoću. Poznato je da se spolja smije upotrebljavati blagi biljni čaj za kožu , čak i za sapiranje intimne regije , kada je dovoljno samo 10 grama osušenih cvetova preliti sa 1 dl vode i pustiti da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi.

NEVENOVO ULJE, MAST, TINKTURA I LEKOVITE KUPKE:

Domaća nevenova mast i ulje koriste se pri lječenju bolnih, proširenih i upaljenih vena, gljivičnih oboljenja stopala i fistula. Mast ove ljekovite biljke jedno je od najboljih sredstava protiv hemoroida.

Tinktura nevena se primenjuje u vidu obloga u slučaju nagnječenja i krvnih podliva, zloćudnih rana, dekubitusa, oteklina i čireva. Svjež sok od nevena treba da se primenjuje kao pomoćna terapija u lječenju raka kože – melanoma, kao i staračkih pjega na koži benignih i malignih pigmentacija.

Oboljeli djelovi kože premazuju se sa svježe isceđenim sokom od nevena. Kupke od nevena koriste se od davnina, a i danas se smatraju vrlo djelotvornim za lječenje hemoroida, genitlnog herpesa, vaginalnih infekcija, infekcija mokraćne bešike i mnogih drugih tegoba.

Pravi se tako što se jedna do dve šoljice svježih ili suhih cvjetova nevena preliju hladnom vodom i ostave da odstoje jedan dan. To se kasnije zagrijeje i dodaje u toplu kupku,ukoliko se pored kupke i pije čaj od nevena, postiže se još bolji rezultat.