Home Zdravlje DOBROBITI CELERA: Pomaže kod visokog holesterola te da se tijelo oslobodi od...

DOBROBITI CELERA: Pomaže kod visokog holesterola te da se tijelo oslobodi od viška tečnosti…

207
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod visokog holesterola te da se tijelo oslobodi od viška tečnosti…

Prema mišljenju istraživača, celer pomaže kod visokog holesterola i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer, takođe, pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Sok stabljike celera pun je hranjivih materija te spada među najzdravije tečnosti koje biste mogli uneti u telo. Zbog toga, uravnotežuje pH vrednost organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Pogledajte njegove prednosti:

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina.

Tu su i biljni hormoni te vrlo vredna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro deluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koje dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti.

Sa druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi te ga telo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratantnost ćelija.

Brojne koristi od celerovog soka:

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Ruflutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke kao što su acetilenici i fonolična kiselina.

Pomaže kod visokog holesterola:

Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Chicagu, celer pomaže kod visokog holesterola i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Pomoć kod probave:

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivost creva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima.

Diuretik:

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu kod oslobađanja tela od viška tečnosti.

Pomaže kod visokog krvnog pritiska:

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

Spojevi pod imenom ftalidi pomažu kod opuštanja mišića oko krvnih sudova, šireći ih, te omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih sudova. Neverovatno, ali celer ne snižava niski pritisak.

Nesanica:

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imau smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenja:

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže kod obuzdavanja želje za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca:

Celerov sok je neverovatan eliminator toksina iz tela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav se**ualni nagon:

Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe se**ualne želje, ali istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj sa nekim farmaceutskim pripravcima.

Celer balansira sistem. Celer se može slobodno mešati sa drugim voćnim i povrćnim sokovima, na primer sokom šargarepe, jabuke ili krastavca.

Izvor: net