Home Zdravlje PRIRODNI MELEM: Svježe iscijeđen sok od ove biljke preporučuje se za čišćenje...

PRIRODNI MELEM: Svježe iscijeđen sok od ove biljke preporučuje se za čišćenje krvi…

211
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Prirodni melem…

Bokvica sadrži jedinjenja koja su djelotvorna protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije. Svježe iscijeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, otečenih žlijezda i hemoroida.

Bokvica (lat. Plantago) rasprostranjena je i lako prepoznatljiva biljka. Postoji preko 200 vrsta bokvice, a najpoznatije su širokolisne i uskolisne. U Kini je korištena 3 000 godina prije Hrista, za liječenje mnogih oboljenja.

Sebastijan Knajp je isticao da će rana zarasti kao da je “šivena zlatnim koncem”, ako se na nju nanese sok od bokvice. Hildegard je sokom od bokvice liječila otoke nastale nakon uboda škorpija.

Ovaj stari narodni dar u nekim zemljama službeno je odobren za liječenje. Najpoznatija upotreba bokvice je kod kašlja, ali je djelotvorna i kod drugih oboljenja disajnih organa – astme i upale pluća.

Neki naučnici tvrde da bokvica stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja.

Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list bokvice ili piti čaj. Sok od bokvice ima jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari.

Sjeme bokvice koristi se za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu i kod upale sluzokože. Od bokvice se prave balzami, ulja, tinkture, sirupi i čajevi. Mlado lišće može se dodavati supama, salatama ili kuhati.

Ulje:

Sterilnu teglu napunite isjeckanim lišćem bokvice i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Protresite jednom dnevno i nakon dvije nedjelje procijedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao osnovu za druge preparate.

Tinktura:

Pripremite isto kao u receptu za ulje, ali umjesto ulja koristite votku. Preporučena doza tinkture je petnaest do dvadeset kapi tri puta na dan.

Uvarak:

Stavite šoljicu svježe ili pola šoljice suhe bokvice u 200ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da krčka 15 minuta. Ovim uvarkom možete prskati i otvorene rane ili čireve na životinjama.

Eliksir:

Preporučuje se kod bolesti pluća. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscurio pomiješajte sa kilogramom meda i 50g usitnjene smole propolisa. Izmiješajte i ostavite da stoji tri dana, miješajući sa vremena na vrijeme drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana uzimajte tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu desetak minuta prije obroka.

Izvor: net