Home Zdravlje ISPRAVAK VIJESTI: “Amiški recept” nije lijek protiv raka, visokog pritiska i holesterola

ISPRAVAK VIJESTI: “Amiški recept” nije lijek protiv raka, visokog pritiska i holesterola

371
0
Zdravlje,
Zdravlje,

“Amiški recept” nije lijek protiv raka, visokog pritiska i holesterola…

NAPOMENA:

Naš portal je datuma 9.2.2023 objavio tekst sa naslovom “NE TROŠITE NOVAC NA SKUPE LIJEKOVE: Provjeren recept za visok krvni pritisak i holesterol…” koji je sadržao netačne informacije o navodnom prirodnom leku koji pomaže kod smanjenja holesterola, visokog krvnog pritiska i koji je efikasan kod čireva, prehlade, astme, artritisa, impotencije, raka. Ti navodi iz teksta nisu tačni. Takođe nije dokazano da ta prirodna mešavina može smanjiti nivo holesterola, ojačati imuni sistem i smanjiti nivo šećera u krvi.

Važno

Na osnovu analize portala “Raskrinkavanje.ba” sporni delovi su uklonjeni ili izmenjeni, a promenjen je i naslov teksta.

U članku je, naime, objavljena tvrdnja da “amiška mešavina”, između ostalog, leči rak. Hrana ne može da izleči rak, tako da ni zajedno ni pojedinačno, ovi sastojci nisu lek za rak, iako su studije pokazale da neki od ovih sastojaka imaju određeni stepen učinkovitosti. Tako je, recimo, u studiji iz 2012. godine navedeno da med ima neka antikancerogena svojstva u ćelijskim kulturama i životinjskim modelima, ali da ovi nalazi imaju i niz ograničenja te da studije nisu rađene na ljudima.

Limun, takođe, može da bude koristan, ali njegova efektivnost u lečenju raka nije dokazana. Slično je i s đumbirom. Na web stranici Nacionalne biblioteke za medicinu (PMC – National Library of medicine) dostupan je rad iz 2015. godine pod naslovom “Đumbir i njegovi sastojci: uloga u prevenciji i lečenju raka gastrointestinalnog trakta” u kojem je navedeno da su lekovita svojstva đumbira poznata hiljadama godina i da značajan broj in vitro i in vivo studija pruža dokaze da su đumbir i njegova aktivna jedinjenja delotvorni protiv širokog spektra bolesti, uključujući rak gastrointestinalnog trakta.

Snižavanju visokog pritiska pomaže ishrana bazirana na velikom unosu voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina poput ribe. Osim toga, važno je održavati fizičku aktivnost.

U članku je navedeneo i da “amiška mešavina” snižava visok holesterol. Kako bi se smanjio rizik od komplikacija zbog visokog holesterola, savetuje se praktikovanje zdravih životnih navika i poštovanje plana lečenja koji određuje doktor. Uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i izbjegavanje duvanskih proizvoda, mogu da pomognu u postizanju i održavanju zdravog nivoa holesterola.

U slučaju da promena načina života nije dovoljna, navodi se u članku medicinske institucije “Mayo Clinic”, doktor može prepisati neke lekove iz grupe statina, inhibitore apsorpcije holesterola, PCSK9 inhibitore, inhibitore citrat-liaze, sekvestrante žučne kiseline, fibrate te lijekove niacin i omega-3 masne kiseline.

NAPOMENA:

Portal “Edijaspora.info” manipulativno je naveo čitaoce da poveruju u lekovitost navedenih namirnica i na taj način napravio grešku.

Ovom prilikom se izvinjavamo čitaocima na ovoj NETAČNO prenešenoj informaciji.