Home Zdravlje KRASTAVAC DIJETA: Možete znatno izgubiti na kilaži za samo dvije sedmice…

KRASTAVAC DIJETA: Možete znatno izgubiti na kilaži za samo dvije sedmice…

219
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Možete znatno izgubiti na kilaži za samo dvije sedmice…

Krastavac dijeta spada u restriktivne brze dijete i drži se najduže 14 dana. U tom vremenskom periodu dijeta sa krastavcima može da vam skine i do 7kg, ukoliko se pridržavate jelovnika i propisanog dijeta plana. U nastavku saznajte nešto više o ovom metodu mršavljenja.

KRASTAVAC KALORIJE:

Ako vam je dosad brojanje kalorija bilo prilicno komplikovano, ne morate vise da brinete. Krastavac dijeta se koncipira na veoma jednostavnom jelovniku u kojem prednjaci kozumacija upravo ove namirnice. Ovo niskokalorično povrće na 100g sadrži svega 15 kalorija, što je izvanredno. Prostom računicom dolazimo do podatka da pojedete i cijeli kilogram krastavaca, unijećete ukupno 150 kalorija, a da biste prekoračili dnevne kalorijske potrebe organizma, trebali biste pojesti i do 15kg ovog povrća, tako da je ova namirnica više nego poželjna u našoj ishrani.

Krastavac dijeta se drži u prosjeku deset dana, mada se može produžiti i na pune dvije sedmice. Za vrijeme držanja dijete moguće je istopiti i do 7kg ukoliko je u dijetu uključena i redovna fizička aktivnost i zavisno od toga koliki je višak kilograma u pitanju. Nije preporučljivo držati dijetu preko ovog roka, jer tada dolazi do manjeg unosa hranljivih materija koji kože imati loše posljedice po vaše zdravlje.

BRZA DIJETA SA KRASTAVCIMA JELOVNIK:

Ovo je primjer jelovnika za jedan dan:

– doručak: krastavac salata (1 činija), dva kuhana jajeta (tvrdo skuhana)

– međuobrok: veća jabuka ili breskva ili 5 šljiva. Ukupno do 200g, bilo kog svježeg sezonskog voća

– ručak: salata od krastavaca (1 činija), integralni tost hljeb, u ovu salatu možete dodati i paradajz kao i feta sir

– međuobrok: zdrav šejk od krastavaca (u blenderu izmiksajte svjež mlad krastavac sa jabukom i šakom spanaća)

– večera: sezonsko voće do 300g težine

VAŽNA NAPOMENA:

Salata od krastavaca se uvijek može jesti u slučaju gladi. Unosite dovoljne količine tečnosti i prije držanja dijete konsultujte se sa vašim ljekarom.

SALATA OD KRASTAVACA RECEPT:

Za ovaj jednostavan recept biće vam potrebno:

– 400g krastavaca

– 2,3 kašike pavlake ili 2dl kiselog mlijeka ili 2dl jogurta (ukoliko imate domaći kefir – to bi bilo najbolje rešenje)

– so i ako vam prija stavite i mladi bijeli luk

Priprema:

Krastavac ogulite a za tim isijecite na što manje kolutiće. Zasolite i promiješajte so da se rasporedi pravilno. Zatim prelijte jogurtom ili kefirom ili kiselim mlijekom ili pavlakom (izbor je na vama – naš je svakako kefir), te promiješajte lagano još jedan put. Ukoliko vam odgovara dodajte salati i sitno isjeckan mladi bijeli luk. Jedite uvijek sveže pripremljeno.

KRASTAVAC DIJETA ISKUSTVA POLAZNIKA:

Ova kao i svaka druga dijeta za mršavljenje može imati pozitivnog efekta za skidanje kilograma, jedino ukoliko promijenite loše navike u ishrani i fizički se aktivirate. Kilogrami ne silaze sami od sebe ni kad je u pitanju izuzetno restriktivna dijeta, kakva je ova. Svakodnevne šetnje u prirodi u trajanju od makar pola sata, vožnja bicikla, lagane vježbe kao što su čučnjevi, vježbe istezanja i sl, zatim unos dovoljne količina tečnosti (makar 2 litre dnevno) su glavni preduslov za vaš uspjeh.

Krastavac dijeta zahtijeva od svakog polaznika da posebnu pažnju obrati na kvalitet namirnica – najbolje je jesti sezonsko voće i to uvijek svježe pripremljeno. Naša preporuka je da se tokom dana za vrijeme držanja dijete pije i sassy voda koja se pokazala kao odličan izbor za skidanje sala sa stomaka i detoksikaciju organizma. Nikako ne produžujte dijetu preko predviđenog roka od max. 14 dana, jer izlažete nepotrebno vaš organizam rizicima.