Home Zdravlje LJEKOVITE BOMBONE: Strogo domaće pastile koje su spas za bolno i upaljeno...

LJEKOVITE BOMBONE: Strogo domaće pastile koje su spas za bolno i upaljeno grlo…

910
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept za domaće pastile koje spašavaju upaljeno grlo…

U sezoni prehlade i gripe otkrivamo vam kako da sami napravite prirodne bombone koje će ublažiti dosadni kašalj te umiriti upaljeno grlo. Osim što su ljekovite, ove bombone su i odličnog okusa.

SASTOJCI:

– 1 šoljica šećera

– pola šoljice vode

– 1 kašikica limunovog soka

– 1 kašikica meda

– pola kašikice mljevenog đumbira

– četvrtina kašikice mljevenog klinčića

PRIPREMA:

1. U posudu uspite šoljicu šećera i pola šoljice vode. Prerežite limun na pola i iz jedne polovice iscijedite kašikicu soka u posudu (limunov sok bogat je vitaminom C), te dodajte kašikicu meda koji ima antibakterijska svojstva, smiruje upaljeno grlo i zaustavlja kašalj.

2. Dodajte pola kašikice mljevenog đumbira koji ojačava imunitet, suzbija upale, ublažava bol i mučninu, te na kraju dodajte četvrtinu kašikice mljevenog klinčića. Ako nemate mljeveni klinčić, možete uzeti suhi klinčić i sami ga samljeti. Klinčić smanjuje stvaranje sluzi, djeluje antiseptički i krcat je antioksidantima.

3. Posudu stavite na vatru i dobro promiješajte sastojke. Kad počne kipiti, ponovo promiješajte te smanjite vatru na lagano. Pustite onda da lagano kipi 15 do 20 minuta, pa svako malo promiješajte. Dok smjesa kipi, pripremite pleh i podložite papirom za pečenje.

4. Kada prođe 15 do 20 minuta, maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Mješavina bi trebala biti gusta, tamna i sirupasta. Pomoću kašikice, izlijte mješavinu u protvan tako da žlicom zagrabite malu količinu smjese i izlijete je u pleh, praveći male ovalne bombone. Pazite da se ne opečete, jer je mješavina i dalje vrlo vruća. Za pravljenje bombona možete se poslužiti i kuhinjskom štrcaljkom, ali samo ako ste dovoljno vješti jer je smjesa vruća.

5. Kada ste napravili bombone, ostavite ih da se ohlade 20 minuta, te ih pospite šećerom u prahu, što će spriječiti da se slijepe jedni za druge. Zatim ih skinite s papira, pa ih protresite u plehu, kako bi bili dobro prekriveni šećerom u prahu. Bomboni su sada spremni za konzumaciju.

Dodatni savjeti:

Kako biste bombone uvijek mogli nositi sa sobom i imati ih pri ruci, uzmite limenu kutijicu, podložite je komadićem papira za pečenje i napunite je bombonima. Možete spraviti i ljekoviti napitak – dva bombona stavite u šoljicu vruće vode, pustite da se otope, promiješajte i popijte.

Izvor: net