Home Zdravlje ČAJ ZA STOTINU BOLESTI: Recept i detaljna priprema za ovaj čuveni narodni...

ČAJ ZA STOTINU BOLESTI: Recept i detaljna priprema za ovaj čuveni narodni napitak…

5660
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept za čaj…

U Bibliji se maslinovo stablo spominje više od hiljadu puta. Iako je danas najpopularniji plod tog drveta sama maslina, mnogi ne znaju da je na stablu masline izrazito zdravo i lišće koje krije brojna ljekovita svojstva a najznačajniji spoj u listu masline je oleuropein koji posjeduje izuzetno jako antibakterijsko djelovanje!

Oleuropein je najaktivniji spoj u lišću masline za kojeg se veže terapeutsko djelovanje. Osim toga, maslinovim se listom poboljšava zdravstveno stanje u velikom broju bolesti koje su uzrokovane mikrobima. Te bolesti su gripa, meningistis, hepatitis B, upala pluća, gonoreja i herpes.

Ujedno pomaže i kod kirurških, kao i kod infekcija mokraćnih puteva. Maslinovo lišće pomaže sprječavanju infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica. Korištenje čaja od maslinovog lišća može pomoći pri ozdravljenju od ovih bolesti: upale pluća, gonoreje, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, kroničnog umora, ateroskleroze, meningitisa, botulizma, malarije, čira na želucu, difterije, upale mokraćnih puteva i encefalitisa.

Konzumacija maslinova lišća pomaže u obnavljanju cjelokupnog imuniteta, ali i služi za vraćanje energije kod izmučenog organizma, primjerice nakon kemoterapije. Listovi masline su izrazito ljekoviti jer posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje preko kojeg je moguće u potpunosti preboljeti velik broj oboljenja.

Recept za čaj:

Za šoljicu čaja od 2-3dl potrebno je 15-20 osušenih listova masline. U prokuhanu vodu ubacite listove i kuhajte ih još 2-3 minute.

Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega. Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja.

Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su listovi mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti prenosi.

Izvor: net