Home Zdravlje IMA NEVJEROVATNE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Jedna je od najljekovitijih biljaka na svijetu…

IMA NEVJEROVATNE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Jedna je od najljekovitijih biljaka na svijetu…

1726
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedan od najljekovitijih začina na svijetu…

Zacijelo ste ga već kušali u toplim zimskim napitcima ili u domaćim slasticama, poput medenjaka. No sigurno ste ga, bar u tragovima, isprobali u zubnim pastama ili losionima za tijelo, mirisnim parfemima. Riječ je o klinčiću, poznatom i pod latinskim nazivom Syzygium aromaticum.

Na latinskom se zove i clavus, što znači čavao, na koji i liči. Klinčići su duljine između 12mm i 16mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak, zbog čega je danas klinčić jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima uistinu široku upotrebu. U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja. No, on je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova i oksidacije.

Dobrobiti klinčića:

Iako mali, klinčić je moćan dar za mnoge bolesti. Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojemu je glavno obilježje protuupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Konzumiranje klinčića može pomoći kod niza bolesti, unutarnjih ili vanjskih. Kao dodatak prehrani, ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentriran kao ulje. Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha. Klinčić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha. Utvrđeno je da ima analgetička svojstva, a posebice djeluje kod zubobolje. U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.

Kako vama može pomoći:

Cijeli klinčić možete staviti na desni, što bliže bolnom području, zubu koji je problematičan. Zadržite ga ondje. Tanka kožna membrana desni lako upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje, što ćete i sami ubrzo primijetiti.

Uništava jajašca parazita i loše bakterije:

Klinčić djeluje kao antimikrobni agent, uništavajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. Antiparazitno čišćenje uljem klinčića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog ogranizma, zato i jest jedan od tri sastojka poznatog antiparazitnog programa dr. Hulde Clark. Uništava sve mikroskopske vrste protozoa i jajašca parazita, koja se drugim sredstvima ne mogu ukloniti iz tijela. Učinkovit je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Candidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka. Koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno utjecali na svoju probavu i jačanje imuniteta.

Prirodni afrodizijak:

Klinčić je poznati prirodni afrodizijak.

Način uporabe:

– Popijte dvije šalice čaja od klinčića svaki dan ili uzimajte dvije kapsule klinčića u prahu dva puta dnevno.

Čaj od klinčića napravite na sljedeći način:

– 2-3 klinčića prelijte sa 2,5dl vruće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, da odstoji. Nakon toga, čaj procijedite i popijte.

Rastvara opasne krvne ugruške:

Znanstveno je potvrđeno da je klinčić među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava. Postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici. To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Danski su istraživači otkrili da klinčić pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka i ima jako djelovanje koje je mnogima dio terapije kod visokog tlaka i povišenog holesterola u krvi.

Djelovanje klinčića:

– za nesanicu

– smiruje upale

– ublažava bol, osobito zubobolju

– uništava bakterije

– pomaže kod mučnina i povraćanja

– potiče izlučivanje sluzi

– pomaže radu jetre

– za upale usne šupljine i grla

Tinktura od klinčića:

Sastojci:

– 20 grama klinčića

– 1dl 70-postotnog alkohola

Priprema i primjena:

Klinčiće na grubo sameljite, prelijte alkoholom i ostavite u zatvorenoj staklenci dva tjedna. Procijedite tinkturu i uzimajte 2 do 4 kapi, u čaši vode. Koristite je za ispiranje i grgljanje usne šupljine i grla.

Ruski napitak za grip i upale grla:

Znanstvenici su potvrdili djelotvornost ovog ruskog narodnog napitka protiv prehlade i upale grla.

Sastojci:

– 2dl tople vode

– 1 čajna kašika svježeg naribanog hrena

– 1 čajna kašika mljevenih klinčića

– 1 čajna kašika meda

Priprema i primjena:

U čaši tople vode pomiješajte sastojke i lagano pijte jednom dnevno. Povremeno promiješajte, da se hren ne slegne.

Dobrobiti kuhanog vina:

Skuhajte četiri dl crnog vina sa dva dl vode. Dodajte dva klinčića, komadić vanilije, tri anisa, sušenog đumbira (koliko stane na vrh noža) i meda po želji. Ovaj topli napitak podići će vaš imunitet, pomoći kod probavnih problema, zaštititi vas od gripa i prehlade.

Testirajte svoj klinčić:

Da biste provjerili kvalitetu klinčića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta okomito, dobar je – plutanje je znak da sadrži kvalitetna i ljekovita ulja kojima duguje svoju djelotvornost i popularnost. Ako pluta vodoravno ili potone u čaši, to je znak da ga ne trebate koristiti.

Mjere opreza:

– Trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti klinčić.

– Klinčić ne smijete koristiti ni dva tjedna prije bilo kakve operacije.