Home Zdravlje ZA DOBRO ZDRAVLJE KOSTIJU: Jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka srčanih...

ZA DOBRO ZDRAVLJE KOSTIJU: Jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti…

266
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti…

Kada je riječ o vitaminima, idealan izbor je kivi jer sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A i C, bjelančevine i željezo.

Odlično je voće i za buduće majke, jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju fetusa. Značajan je izvor kalijuma, a bogat je i folnom kiselinom, koja potpomaže sintezu proteina.

Kivi povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže eliminaciju toksina iz organizma.

Bez stresa i glavobolje:

Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga, jača imunitet, štiti od prehlade, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji željeza, a pozitivno djeluje i na sistem za varenje jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.

Za baršunastu kožu:

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, pomaže kod regulisanja lučenja masnoće i sužavanja proširenih pore.

Recept za masku za lice:

Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Nanijeti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.