Home Zdravlje NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Mogu da pomognu kod anemije, visokog krvnog pritiska,...

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Mogu da pomognu kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola…

175
0
Zdravlje,
Zdravlje,
PODIJELI DALJE

Mogu da pomognu kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola…

Hurme se smatraju najzdravijim voćem koje je obagaćeno sa raznim vrstama ljekovitih materija. Odličan su izvor prirodnih vlakana koje imaju važana utjecaj na naš organizam. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Zbog svog sastava hurme mogu da pomognu kod anemije, kod visokog krvnog pritiska pa i holesterola.

Odličan su izvor željeza:

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100g hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamin za oči:

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju vitaminima za oči. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Pomažu regulisanju tjelesne težine:

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Pomažu kod holesterola:

Hurme imaju sposobnost da utiću na smanjenje nivoa LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude sa visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačaju srca:

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj napitak uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Hrana su za mozak:

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans:

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvućete ako ih pomiješate sa mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.

Idealna su hrana za postače:

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Jačaju zubnu caklinu:

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama. Vjeruje se da hurme imaju dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi. Kada biste pojedli samo šest hurmi u organizam bi unijeli oko 80mg magnezija koji je bitan kada je u pitanju očuvanje udravlja krvnih sudova i njihovo širenje.

Izvor: net


PODIJELI DALJE