Home Zdravlje “KUPUS IZVLAČI BOL”: Domaći recept koji može pomoći kod bolne kičme…

“KUPUS IZVLAČI BOL”: Domaći recept koji može pomoći kod bolne kičme…

2362
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Domaći recept koji pomaže kod bolova i jača kičmu…

Skoro svaka odrasla osoba barem jednom je osjetila bol u kičmi. Najveća zabluda kod bolova u leđima jeste mirovanje, naprotiv tada se tijelo treba aktivirati. Mirovanje kod bolova u kičmi toleriše se do 48 sati, sve preko može izazvati kontra efekat. Ukoliko su mišići neaktivni može doći i do depresije, slabljenja samih mišića, pa čak i do zgrušavanja krvi u venama na nogama. Dakle prva stvar na koju je potrebno obratiti pažnju jeste redovno kretanje. Postoje i raznorazni prirodni recepti koji ublažuju bolove ove vrste. Pored nekih prirodnih pomagala uvek je dobrodošla naravno i masaža ili mazanje neke masti koja je po mogućstvu isto na prirodnoj bazi.

Prirodni darovi za bolove u leđima:

Glina je jedan od najboljih prirodnih darova koji ublažavaju bolove u leđima. Glina odlično utiče i na bolove u zglobovima. U medicini takođe prihvataju glinu kao veliku pomoć pri mnogim bolovima. Ona je veoma bogata mineralnim solima, kao i aluminijumom, kalijumom, natrijumom, gvožđem, bakrom, srebrom, olovom i magnezijumom. Poznata i efikasna u otklanjanju boli glina je već vijekovima unazad. Da bi se nanijela kao oblog potrebno je umesiti je kao hljeb sa sirćetom i malo vode. U to sve dodaje se malo koprive samljevene ili sitno iskidane. Tako pripremljena smjesa stavlja se u najlon, mada i krpa može poslužiti. Bolno mjesto se najprije premaže maslinovim uljem, a zatim se stavlja pripremljeni oblog. Ovaj postupak potrebno je primenjivati sedam dana za redom kako bi se osjetile olakšice.

Smokve i suhe šljive od kojih se može napraviti veoma zdrav i nadasve ukusan čaj takođe će biti od velike pomoći kod bolova u kičmi. Smokve, šljive i kajsije u sušenom obliku veoma pospješuju regenerisanje tkiva, koje kičmu čine jačom i čvršćom. Ukoliko se od pomenutih voćki napravi i čaj koji će se redovno svako veče konzumirati, pršljanovi će vremenom samo doći na svoja prirodna mjesta, bez raznoraznih terapija. Kada se napravi čaj od 5 suhih šljiva, 1 suhe smokve i 1 suhe kajsije dobiće se jedan odličan prirodni napitak, koji će biti više nego efikasan za bolove u kičmi. Potrebno je navedeni broj voćki potopiti u vodu dok ne proključaju, zatim prekriti i ostaviti da odstoji dva sata. Nakon toga procijediti i uživati u ovom zdravom napitku.

Crveni luk i krompir su povrće koje se svakodnevno koristi u ishrani, a sigurno je mnogo onih koji nisu znali da imaju i mnoga ljekovita dejstva. Kada se udruže moći ove dvije namirnice, dobiće se veoma efikasne obloge koje će bolna mesta na kičmi, vrlo brzo rešiti nelagodnih teskoba. Krompir je prirodni dar za bolove najviše u donjem dijelu leđa, a odličan je i u smanjivanju otoka. Krompir podstiče relaksaciju mišića, a samim tim ubrzava i njihov rad, a na mjesto na koje deluje zadržavaće toplotu, što će u tom trenutku biti veoma ugodno za osobu koja trpi bolove. Dok krompir obavlja svoje dužnosti, luk za to vrijeme jako podstiče cirkulaciju, što će odlično uticati i na samu pokretljivost. Svoje moći poseduje zbog velike količine sumpora kojom se može pohvaliti u svom sastavu. Da bi se od njih napravio recept, potrebno ih je samljeti i dodati im malo soli. Kada se smjesa dobro promeša, nanosi se na bolno mesto u tankom sloju, zatim se prekrije sterilnom gazom i ostavi se tako da miruje tokom noći.

Bijeli luk, koji je u narodu inače poznat kao dar prirode za mnoga oboljenja, pomoći će i pri ovakvim vrstama tegoba. Bijeli luk posebno se preporučuje kod diskus hernije. Ovaj moćni prirodni preparat koristi se u vidu obloge. Potrebno je propržiti na ulju deset čenjeva bijelog luka. Tu preprženu smjesu treba nanositi kao oblogu na bolna mjesta na leđima. Ovaj vid terapije potrebno je ponavljati najmanje mjesec dana, svakodnevno tako da obloga odstoji na leđima barem tri sata. Bijeli luk veoma je efikasan i u kombinaciji sa mlijekom. Mješavina ove dvije namirnice pije se svakodnevno, a posebno se preporučuje osobama koje boluju od išijasa. Potrebno je 4 čena bijelog luka izgnječiti i dodati mu 200ml mlijeka. Sve to ostaviti na vatri da proključa, a potom se može zasladiti medom ili nekim drugim zaslađivačem. Odličan u smanjivanju boli u leđima, ovaj recept je najbolje piti do 2l u toku jednog dana. Terapija nije vremenski ograničena, jer nema negativnih pojava, te se ovaj napitak može koristiti dokle god to prija organizmu.

Korjen đavolje kandže se ne može izostaviti kada je bol u leđima u pitanju. Ova biljka je više nego efikasna u otklanjanju boli i koristi se od davnina u ove svrhe. Koliko je djelotvorna. Đavolja kandža pomaže kod obnavljanja hrskavice i bolova u zglobovima. Najpreporučljivije je konzumirati čaj od korena ove snažne biljke. Napitak se pravi veoma lako. Potrebno je samo jednu kašičicu suhog korjena đavolje kandže i 4dl vode. Nakon što je proključao, čaj ostaviti na tihoj vatri da ključa još dvadesetak minuta. Kada se ohladio i procijedio čaj od korjena đavolje kandže je spreman za upotrebu. Da bi čaj imao što bolje rezultate najbolje je piti dvije do tri šoljice u toku dana.

Kupus od kojeg se mogu napraviti odlične obloge, biće od velike pomoći kada je riječ o bolovima u kičmi. Opšte je poznata narodna izreka da “kupus izvlači bol”, te nećemo sumnjati da je tako. Potrebno je pripremiti listove kupusa, koji su prethodno dobro oprani. Tvrde dijelove odstraniti i najbolje oklagijom lepo istanjiti listove. Maslinovim uljem najprije će se namazati bolno mjesto, a potom položiti obloga od kupusovih listova. Mogu se pričvrstiti gazom ili običnom lanenom krpom.

Obloge od kupusa:

Oblog je potrebno držati na bolnom mjestu prepodne tri sata, i u posle podnevnim časovima isto toliko. Ovu prirodnu terapiju preporučuju šest dana, nakon čega se treba napraviti pauza od mjesec dana pa ponavljati. Kupus se može kombinovati i sa glinom kako bi bio još efikasniji kod bolova. Potrebno je pola kilograma gline u prahu staviti u veću posudu, te joj pridružiti 1l mineralne vode i miješati sve dok se ne dobije homogena smjesa. U dobijenu masu dodati tri kašike jabukovog sirćeta i ostaviti tako da odmori nekoliko minuta. Nakon izvjesnog vremena dobijena smjesa je spremna za upotrebu. Namazati je na bolna mjesta, a preko nje poredati listove djelotvornog kupusa i privezati krpom ili gazom. Ovako pripremljeni oblog og kupusa i gline potrebno je da odstoji na bolnom mjestu 12 sati.

Izvor: net