Home Zdravlje PRIRODNI DAR ZA ZDRAVLJE SRCE: Smatra se najljekovitijom biljkom na svetu…

PRIRODNI DAR ZA ZDRAVLJE SRCE: Smatra se najljekovitijom biljkom na svetu…

1015
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Prirodni dar za zdravlje srce…

Glog sadrži aktivne tvari sa antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama. Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima. Glog je u to vrijeme rastao u Evropi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, ali danas je proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvjedove hruške.

Dar za srce:

Glog sadrži aktivne tvari sa antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline. Nakon uvrštavanja tinkture svkežih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja. Ona su potvrdila da je glog vrijedan dar za srce. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog pomaže pri spriječavanju porasta modernoga doba – infarkta.

Svi koji imaju problema sa previsokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i začepljenja krvnih sudova, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se sa punim povjerenjem preventirati glogom. Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i djelotvoran tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova. Pospješuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Druge primjene gloga:

Glog je jedna od biljaka sa najjačim smirujućim dejstvom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

Vrijedan je i u menopauzi:

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba. Štiti od djelovanja slobodnih radikala i može da pomogne kod bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i doiljama.

Berba gloga:

Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog raste uz puteve, ivice šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima. Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni. Cjvetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja. Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.

Recept za kapi od gloga:

20g usitnjenih listova i cvjetova prelijte sa 200ml 70 postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri sedmice procjedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno sa malo tečnosti. Ove kapi djeluju preventivno ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvnog i nervnog sistema.

Recept za sirup od gloga:

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte sa vodom tako da seže 2,5cm iznad bobica. Izblendirajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Smanjite ringlu i pustite da odstoji još pola sata. Procjedite tečnost i kada se ohladi, stavite je u fržider. Bobice izblendirajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procjedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomiješajte sa prvobitno iscjeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane četvrtina mješavine. Sipajte u sterilizovane flaše i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Pomoć kod infarkta:

Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpili infarkt.

Sastojci:

– 240ml sirupa od gloga

– 30ml tinkture od srčanika

– 30ml tinkture od korijena đumbira

– 30ml tinkture od kaktusa, Selenicereus grandiflora

– 30ml tinkture od mljevene crvene paprike

Priprema i primjena:

Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte. Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.

Izvor: net