Home Zdravlje SADRŽI 90% KALCIJUMA: Čarobni dar za štitnjaču, srce, krv, kosti i želudac…

SADRŽI 90% KALCIJUMA: Čarobni dar za štitnjaču, srce, krv, kosti i želudac…

726
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čarobni dar za štitnjaču, srce, krv i kosti…

Kalcijum ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i pomaže kod osteoporoze, kalcijum pomaže i normalizaciji rada nerava i mišića, otkucaja srca, zgrušavanja krvi i podstiče san.

Takođe je važan za rad imunoloških ćelija te je jako dobar za kožu i kosu. Brojni su faktori koji crpe kalcijum iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od poremećaja u varenju.

Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcijuma i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima. U većim dozama ne samo da pomaže kod simptoma pomanjkanja kalcijuma kod osteoporoze već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska i podstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.

Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo efikasnu dopunu kalcijuma. Zavisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5-3 grama mljevene ljuske jajeta.

Štitnjača:

Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižideru nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tečnost procejditi i pomiješati sa litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašičicu, 2-4 puta dnevno poslije jela.

Gastritis i čir:

Kašika mljevenih ljuski jaja pomješati sa kašikom šećera i kašikom mljevenog oraščića. Uzimati 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašičicu. Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomiješati sa dvije kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mlijeka. Uzimati dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i uveče prije spavanja.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi:

Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litra vode. Vodu sa ljuskama čuvati u frižideru do sedam dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati 2-3 čaše vode sa malo limunovog soka.

Izvor: net