Home Zdravlje BOŽIJI DAR ZA ŽENE: Pomaže kod stvaranja tromba, čisti crijeva i čuva...

BOŽIJI DAR ZA ŽENE: Pomaže kod stvaranja tromba, čisti crijeva i čuva kosu od opadanja…

144
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ovo jedite svako jutro na prazan stomak…

Poznato je da su ga Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili su kao pomoć protiv ćelavosti, zujanja u ušima i išijasa, a danas je osnovni sastojak peciva, namaza i slatkiša. Magične riječi koje izgovara Ali-baba: „Sezame, otvori se!” inspirisane su susamovim mahunama koje kada sjemenke sazru, otvaraju se vrlo eksplozivno.

Jača živce:

Zbog visoke koncentracije fitosterola, koji je po hemijskoj strukturi sličan holesterolu, moćan je regulator masnoće u krvi. Pored toga, fitosteroli mogu da poboljšaju imunitet. Ulje susama je idealno za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji veoma pozitivno deluje na naš nervni sistem preporučuje se kod osjećaja umora, depresije i a dokazano je da zbog prisustva magnezijuma smanjuje jake migrenske glavobolje i normalizuje spavanje.

Čistač organa za varenje:

Iako je težak za stomak, treba ga jesti ali povremeno kod onih koji imaju osjetljiv stomak jer je veoma uspješan čistač organa za varenje. Možete da ih propržite ili prepečete na laganoj vatri. Osim toga, veoma je djelotvoran kod zatvora, neredovne stolice i uklanjanja svih crijevnih parazita. Za pomoć kod hemoroida nema boljeg spasa od paste koju možete samo da napravite. Pomješate kašiku samljevenog susama dvije kašike vode i kašičia putera i namažete na tost.

Čuva kosti i kožu:

Djelotvoran je za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, ali onima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma savjetuje se konzumacija smjese od dvije kašike susama i 50 mililitara vode. Ovo jedite svako jutro na prazan stomak! Susam je dobar i za kožu jer sprečava nastanak bakterija, gljivica i akni, a osim toga podstiče rad kožnih hormona, efikasno smanjuje ožiljke.

Nezaobilazan u trudnoći:

Višestruko je korisna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama dokazano smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima te olakšava tegobe u PMS-u. Veoma je važan u ishrani trudnica jer ima čak sedam puta više kalcijuma od mlijeka. Susam sadrži dijetetska vlakna koja znatno pomažu kod opstipacije koja se veoma često javlja tokom trudnoće i preporučuje se da ga samljevenog.

Dodatak svim jelima:

Namirnica koja je najzastupljenija u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali u cijelom svijetu se koristi za pripremu raznih tijesta i kolača. U Americi ga masovno koriste kao začin mesu i povrću, a susamovo ulje koriste kao zamjenu za maslinovo ulje i od njega se pravi margarin. Nadaleko je poznat tahini, to je pasta koja se sprema mljevenjem pečenog semena. Od sjemenki se čak pravi i mlijeko.

Izvor: net