Home Zdravlje ČUDO PRIRODE ZA LJUDSKO ZDRAVLJE: Prokuhajte pet litara vode a zatim dodajte...

ČUDO PRIRODE ZA LJUDSKO ZDRAVLJE: Prokuhajte pet litara vode a zatim dodajte 50 grama đumbira…

202
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Prokuhajte pet litara vode a zatim dodajte 50 grama đumbira…

Ova aromatična namirnica jeste i začin i melem. Ima moć da smiri upale, ublaži kašalj i jača imunitet. Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, ublažava mučninu u trudnoći, uništava mikroorganizme i podiže energiju.

Ova ljekovita biljka sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju masti, poboljšava rad jetre, pa se rabi i za čišćenje organizma.

Đumbir može da pomogne kod snižavanja povišenog holesterola, smanjenja bolova te povećanja broja i pokretljivosti spermatozoida.

S obzirom na to da ima analgetski učinak, đumbir ne ublažava samo reumatske bolove nego pomaže i oboljelima od gihta i reumatoidnog artritisa.

Oblozi:

Prokuhajte pet litara vode. Zatim dodajte 50 grama sitno isjeckanog đumbira i kuhajte na tihoj vatri još pet minuta. Kada se voda ohladi namočite ručnik i stavite obloge na bolno mjesto.

Čaj:

Ogulite i nasjeckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u 5dl hladne vode, kuhajte oko 20 minuta, a zatim procijedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šalica dnevno.

Sirup:

U 2dl vode stavite dvije žličice svježe nasjeckanog đumbira pa kuhajte na tihoj vatri oko 30 minuta. Dodajte 150g šećera i kuhajte još malo dok ne postane sirupasto. Uzimajte jednom dnevno žlicu sirupa. Ako vam je sirup previše sladak, rastvorite ga u šalici čaja i popijte.