Home Zdravlje PROBAJTE JER NEĆETE ZAŽALITI: Jedite tri hurme dnevno i desiće se mnoge...

PROBAJTE JER NEĆETE ZAŽALITI: Jedite tri hurme dnevno i desiće se mnoge dobre stvari…

151
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedite tri hurme dnevno i desiće se mnoge dobre stvari…

Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli jesti datule/hurme svaki dan? Većina ljudi i ne razmišlja puno o hurmama i njihovom značaju. Međutim, to se pod hitno treba promijeniti. Hurme su veoma značajne za naše zdravlje i donose mnoge zdravstvene prednosti. Ako budete jeli 3 hurme dnevno, primjetit ćete mnoge dobre stvari.

Bogatstvo hranjivim materijama:

Hurme imaju nutritivne vrijednosti. Unosom 3 hurme dneveno, unijet ćete dovoljno vitamina. Sadrže kalij, bakar, magnezijum, mangan, vitamin B-6 i vlakna.

Poboljšanje probave:

Hurme su odlične za probavu. To je zbog vlakana koje sadrže. Preporučuju se i za ublažavanje tegoba kod hemoroida.

Smanjenje bola:

Bogate su magnezijumom koji ima antiupalno dejstvo, te zbog toga ublažavaju bolove i smanjuju otoke. Istraživanja su pokazala da prisustvo magnezija smanjuje atrertijsku upalu i rizik za bolesti srca. Takođe djeluje i na druge upale.

Zdrava trudnoća:

Istraživanja su pokazala da hurme utiču na trudnoću i porođaj. Donešen je zaključak da su žene koje su jele hurme posljednje 4 sedmice trudnoće, imale lakši porođaj. Hurme pomažu i mršavljenju nakon trudnoće.

Bolji rad mozga:

Sprovele su se mnoge studije koje su proučavale uticaj sastojaka hurmi na zdravlje mozga. Utvrđeno je da kada imate dovoljno vitamina B-6, vaš mozak radi bolje. To znači da se možete više fokusirati i procesirati informacije. Humre čine mozak spremnim za učenje.

Recept sa hurmama kao pomoć za mnoga oboljenja koji biste trebali probati i kao preventivu:

Trebate:

– 5 hurmi

– 5 suhih šljiva

– kašika mljevenog lana

Upotreba:

Jedite navedenu količinu 12 dana prije svakog obroka, a zatim napravite pauzu 12 dana. Pomoći će vam i u brzom gubitku kilograma.