Home Zdravlje ČUVENI PRIPRAVAK: Dobro poznati recept koji jednostavno nema konkurenciju…

ČUVENI PRIPRAVAK: Dobro poznati recept koji jednostavno nema konkurenciju…

167
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Dobro poznati recept koji jednostavno nema konkurenciju…

Ovaj prirodni recept je odličan za vaše zdravlje jer jača imuni sistem, čisti artetije i bori se protiv infekcija. Ovo je popularni njemački recept koji sadrži veoma zdrave sastojke, a to su: đumbir, bijeli luk i limun.

Bijeli luk: posjeduje antiupalna, antivirusna i antiseptička svojstva, a bogat je vitaminom C, B6, manganom i vlaknima.

Đumbir: je zdrav začin koji pomaže kod upala (sadrži protivupalne sastojke kao što su karoten, kurkumin, salicilat, kapsaicin) probavnih problema, smanjenja boli…

Limun: je veoma značajan u borbi protiv lakših bolesti jer je bogat vitaminom C, a jača imuni sistem i reguliše pH vrijednost organizma.

RECEPT:

Sastojci:

– 4 neoguljena limuna

– 4 čehna bijelog luka

– 2l vode

– mali dio đumbirovog korijena (po vašoj procjeni, recimo pola fildžana ako je đumbir nasjeckan)

Priprema:

Za početak dobro operite đumbir, ogulite ga i isijecite na sitnije dijelove. Zatim oljuštite bijeli luk. Uzmite bijeli luk i đumbir i sipajte ih u blender. Miksujte dok ne dobijete sjedinjenu, tečnu formu. Nakon toga ovu mješavinu ulijte u lonac i zagrijte je.

Zatim polako dodajte vodu i pustite da proključa. Nakon ključanja ostavite mješavinu da se ohladi. Limun dobro operite i sa korom ga izblendajte i dodajte ohlađenoj smjesi đumbira i bijelog luka. Sve dobro izmiješajte i sipajte u flaše ili tegle i stavite u frižider.

Primjena:

Ovaj napitak pijte svako jutro na prazan želudac (pola čaše), a i naveče 2 sata prije spavanja. Prije upotrebe promućkajte kako đumbir ne bi ostao na dnu boce. Ovaj napitak se može svakodnevno koristiti.