Home Zdravlje SPADA MEĐU NAJZDRAVIJE TEČNOSTI: Pomaže kod kamenca, visokog holesterola i olakšava probavu…

SPADA MEĐU NAJZDRAVIJE TEČNOSTI: Pomaže kod kamenca, visokog holesterola i olakšava probavu…

134
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod kamenca, visokog holesterola i olakšava probavu…

Prema mišljenju istraživača, celer može da smanji nivo holesterola i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer, takođe, pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela. Sok stabljike celera pun je hranjivih materija te spada među najzdravije tečnosti koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga, uravnotežuje pH vrijednost organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Pročitajte čemu sve pomaže:

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i umiruju. Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koje dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. Sa druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratantnost ćelija.

Pomaže kod holesterola:

Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.

Pomoć kod probave:

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivost crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima.

Diuretik:

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu kod oslobađanja tijela od viška tečnosti.

Pomaže kod krvnog pritiska:

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu kod opuštanja mišića oko krvnih sudova, šireći ih, te omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih sudova. Neverovatno, ali celer ne snižava niski pritisak.

Nesanica:

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imau smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenja:

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže kod obuzdavanja želje za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca:

Celerov sok je nevjerovatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav se**ualni nagon:

Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe se**ualne želje, ali istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj sa nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sistem. Celer se može slobodno miješati sa drugim voćnim i povrćnim sokovima, na primjer sokom šargarepe, jabuke ili krastavca.

Izvor: net