Home Zdravlje SKUHAJTE ŽIR: Recept koji pomaže štitnoj žlijezdi te oporavku kostiju i zglobova…

SKUHAJTE ŽIR: Recept koji pomaže štitnoj žlijezdi te oporavku kostiju i zglobova…

177
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept koji pomaže štitnoj žlijezdi te oporavku kostiju i zglobova…

Ko bi rekao da žir ima toliko pozitivan uticaj na naše zdravlje. Mnogi nisu ni čuli za ove savjete ranije, ali tu smo da prenesemo ova uputstva za vas. Da li ste znali da žir može imati ljekovita svojstva?

U nastavku teksta saznajte kako da napravite napitak koji pomaže radu štitne žlijezde:

Od žira možete napraviti napitak sličan kafi. Potrebno je da napravite zalihu mljevenog žira i kuhajte po jednu kašiku, jednom dnevno za pomoć kod regulisanja rada štitne žlijezde. Zreli žir se najprije oguli i samelje u blenderu. Prije pripreme prvo propržite kašičicu mljevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuhati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuhajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procijedite. Možete dodati šećera i mlijeka. Kafa od žira poboljšava krvnu sliku i pomaže kod anemije. Zatim, pomaže kod kostobolje i bolova u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena sa menstrualnim problemima.

ŽIR JE PRAVA RIZNICA ZDRAVLJA:

Žir je oduvijek smatran svetim drvetom i hljebnim drvetom. U prošlosti, kada nije bilo toliko izobilja hrane, ljudi su se oslanjali isključivo na plodove prirode, tako da su u ishrani koristili i žir, dok danas to nije nikako praksa.

Glavni sastojak žira je tanin, koji žiru daje gorčinu, ali se takođe može ublažiti. Tanina ima manje ako birate zeleniji žir. Da biste ublažili gorčinu, žir ogulite, skuhatje i mijenjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu.

Potom se on može sušiti, pržiti i mljeti i na taj način se dobija brašno od žira koje može da se koristi za spremanje hljeba, kolača, palačinaka i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno treba da ga pomiješate sa drugim brašnom, da biste dobili još zdravije i ukusnije brašno.

Mljeveni prženi žir može da se koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći ljekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.

Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da tretirate žir: prvo žiru skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se siječe na sitnije dijelove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umjerenoj temperaturi. Poslije se žir proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa.

Kafa od žira se preporučuje u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Postoje tvrdnje da kafa od žira dobra i korisna kod rahitisa i kostobolje. Povoljno djeluje na probavu, rad crijeva i u slučaju hemoroida. Pomaže radu štitnjače i menstrualnim ciklusima.

Izvor: net