Home Zdravlje BILJKA KOJA MOŽE ŽIVJETI TRI HILJADE GODINA: Recept za čuveni čaj od...

BILJKA KOJA MOŽE ŽIVJETI TRI HILJADE GODINA: Recept za čuveni čaj od njenih listova…

271
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept za čuveni čaj od njegovih listova…

Prema najnovijim istraživanjima, čaj od maslinova lišća ima više antioksidansa nego zeleni čaj koji je na glasu kao jedan od najboljih. Iako na samu pomisao masline uglavnom vizualiziramo ukusan i zdrav plod, iznimno je koristan i zdravi list masline.

Naime, povijest te biljke seže daleko u prošlost, riječ je o stablu koje može živjeti i do 3 000 godina. Pripravke od maslinova lišća koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se spominje i više od 1 000 puta.

List masline obiluje brojnim ljekovitim svojstvima. Najaktivniji spoj u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo je taj spoj i produkt njegove hidrolitičke razgradnje pravo antibakterijsko djelovanje.

Maslinov list pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa itd. Pomaže i kod upala mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Spojevi u maslinovu listu jačaju imunološki sustav, podižu energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, pomažu kod krvnog pritiska, koncentracije šećera u krvi te nivoa lošeg kolesterola (LDL-a).

Recept za čaj:

Za šoljicu čaja od 2dl do 3dl potrebno vam je od 15 do 20 osušenih listova masline. Prokuhajte vodu, ubacite u nju listove i kuhajte još 2 do 3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta pa ih zatim izvadite. Nije dobro da listovi stoje u vodi predugo.

Čaj možete piti hladan ili topao sa medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja.

Čaj je preporučljivo piti i preventivno. Blagog je okusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi. Operite ih i osušite na zraku, a čuvati ih možete u zatvorenoj posudi.

Izvor: net