Home Zdravlje GENIJALNI RECEPT NAŠIH BAKA: Za sve vrste gljivičnih infekcija na nogama i...

GENIJALNI RECEPT NAŠIH BAKA: Za sve vrste gljivičnih infekcija na nogama i rukama…

314
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Za sve vrste gljivičnih infekcija na nogama i rukama…

Ako imate gljivičnu infekciju na nogama i ne znate kako da je se riješite, evo nekih korisnih prirodnih tretmana kako da sami napravite recept. Mnogim ljudima se razvije gljivična infekcija, posebno u ljetnjem periodu. Ovo se češće javlja na nožnim prstima, nego na rukama. Medicinski naziv za ovu vrstu bolesti je onihomikoza. Ova vrsta infekcije nije ozbiljna, ali umije da iritira i teško se liječi. Infekcija se razvija sporo i u početku promjeni boju nokta i nakon toga ga iskrivi ili zadeblja. Bez obzira da li ste se odlučili za tretman, treba slijediti savjete kako biste spriječili da se stanje pogorša.

Neke od stvari koje možete učiniti kako biste spriječili ovu pojavu možete uraditi svakodnevno: neka vam noge i ruke budu suhe i čiste, nosite odgovarajuću obuću od prirodnih materijala, čiste pamučne čarape, kao i da vam nokti budu kratki. Takođe, ne dijelite peškire i čarape sa drugim ljudima, već treba da budu čisti i redovno oprani. Ne hodajte okolo bosi u javnim bazenima, tuševima i svlačionicama. Mijenjajte staru obuću jer i to može biti izvor infekcije. Međutim, ako imate problem sa gljivičnom infekcijom, postoje različiti prirodni recepti koji mogu pomoći.

Za to su vam potrebni svakodnevni sastojci:

Soda bikarbona je dostupna u svakoj kuhinji i može se koristiti kod tretmana gljivičnih infekcija. Takođe pomaže pri neutralisanju loših mirisa stopala. Dodajte pola šolje sode bikarbone, jednu četvrtinu šolje 3% hidrogen peroksida i pola šolje gorke soli u 4 šolje tople vode.

Dobro pomiješajte sastojke, a zatim dodajte četvrtinu šolje sirćeta. Potopite nogu ili prste koji su vam zahvaćeni infekcijom i držite u vodi oko 10 minuta. Operite čistom vodom i dobro osušite. Ponovite postupak dva puta dnevno tokom par sedmica.

Jogurt je odličan za stopala koja su zahvaćena infekcijom. Ovo gljivično oboljenje najviše se razvija u području između noktiju i prstiju i sadrži žive bakterije “acidophilus”. Zbog svojih prirodnih svojstava, jogurt se može koristiti i u ove svrhe. Jogurt sadrži “prijateljske” mikroorganizme koji uništavaju gljivične infekcije. Sve što je potrebno da uradite je da potopite noge u jogurt ili jednostavno istrljate noge i ostavite da se osuši. Na kraju samo isperite noge hladnom vodom.

Još jedan zdrav sastojak može biti vodonik peroksid. Ako potopite noge u mješavinu vodonik peroksida i vode, možete spriječiti neprijatne gljivične infekcije od daljeg širenja. Ovo jedinjenje je vrlo efikasno protiv ovog oboljenja. Dodajte 100 mililitara 3% farmaceutskog vodonik peroksida u jedan litar destilovane vode. Pomiješajte dobro i potopite nogu da odstoji 20 minuta. Ponovite postupak svakog jutra, dok infekcija ne nestane.

Skrob je osnovni sastojak u mnogim antibakterijskim i antigljivičnim ljekovitim uljima. Imaju vrlo moćna svojstva da apsorbuju vlagu i samim tim pomognu. Potrebno vam je pola kašičice kukuruznog skroba i malo tople vode.

Pomiješajte ovu smjesu, podesite rernu na 220 stepeni i stavite u rernu dok ne potamni. Operite i osušite noge i zatim premažite ovom mješavinom i ostavite da odstoji 1 minut. Na kraju isperite toplom vodom.

PROČITAJTE JOŠ: Pogledajte kako da napravite ovaj domaći melem koji vam može olakšati bolove…

Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed prikliještenog ili iziritiranog bedrenog živca – najvećeg i najdebljeg živca u ljudskom tijelu. Išijas nije prava medicinska dijagnoza ali predstavlja jedan od najčešćih problema sa leđima u današnje vrijeme. Pored onesposobljavajućeg bola, oni koji pate od išijasa takođe mogu trpeti i utrnulost ili peckanje u nogama.

Mnogi ljudi pokušavaju da olakšaju bol od išijasa pomoću lijekova koji imaju samo kratkotrajan efekat. Takođe moramo napomenuti da, kada je u pitanju išijas, mnogi eksperti preporučuju vežbanje i određene poze joge kao najefektivniji tretman za ovu vrstu problema. Ovde, pak, možete pročitati kako da pripremite domaći melem koji će tretirati vaš bedreni živac i može vam olakšati bol. U slučaju da niste sigurni da vaši simptomi ukazuju na išijas, ovo je lista najčešćih simptoma išijasa.

Simptomi išijasa:

– bol koji počinje u donjem dijelu leđa ili sa jedne strane kuka i širi se na zadnjicu i noge ili nogu

– peckanje u nozi/nogama

– bol se pogoršava kada sjednete

– slabost, utrnutost, poteškoće prilikom pomjeranja nogu ili stopala

– poteškoće prilikom pomjeranja usljed pojave probadajućeg bola

– konstantan bol u zadnjici

Recept za melem za išijas i bolove u leđima:

Sastojci:

– 4 čehna belog luka

– 200ml mlijeka

– med (po želji)

Priprema:

Izmrvite češnjeve i zatim ih kuhajte na tihoj vatri. Dok ih kuhate dodajte mlijeko i čekajte nekoliko minuta dok ne počne da vri. Zatim mlijeko skinite sa vatre.

Primjena:

Ovu mješavinu konzumirajte jednom dnevno i ubrzo bi trebali primijetiti olakšanje od bolova. To će se desiti zato što bijeli luk posjeduje antiupalna dejstva koja će smanjiti i spriječiti oticanje bedrenog živca.

Dodatni savjet:

Za najbolje rezultate kombinujte ovaj melem sa vježbama ili istezanjima za olakšavanje bola usljed išijasa. Dovoljno je da uradite samo nekoliko vježbi za istezanje par minuta u toku dana.