Home Zdravlje ZA IŠIJAS I BOLOVE U LEĐIMA: Pogledajte kako da napravite ovaj domaći...

ZA IŠIJAS I BOLOVE U LEĐIMA: Pogledajte kako da napravite ovaj domaći melem koji vam može olakšati bolove…

257
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kako da napravite ovaj domaći melem koji vam može olakšati bolove…

Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed prikliještenog ili iziritiranog bedrenog živca – najvećeg i najdebljeg živca u ljudskom tijelu. Išijas nije prava medicinska dijagnoza ali predstavlja jedan od najčešćih problema sa leđima u današnje vrijeme. Pored onesposobljavajućeg bola, oni koji pate od išijasa takođe mogu trpeti i utrnulost ili peckanje u nogama.

Mnogi ljudi pokušavaju da olakšaju bol od išijasa pomoću lijekova koji imaju samo kratkotrajan efekat. Takođe moramo napomenuti da, kada je u pitanju išijas, mnogi eksperti preporučuju vežbanje i određene poze joge kao najefektivniji tretman za ovu vrstu problema. Ovde, pak, možete pročitati kako da pripremite domaći melem koji će tretirati vaš bedreni živac i može vam olakšati bol. U slučaju da niste sigurni da vaši simptomi ukazuju na išijas, ovo je lista najčešćih simptoma išijasa.

Simptomi išijasa:

– bol koji počinje u donjem dijelu leđa ili sa jedne strane kuka i širi se na zadnjicu i noge ili nogu

– peckanje u nozi/nogama

– bol se pogoršava kada sjednete

– slabost, utrnutost, poteškoće prilikom pomjeranja nogu ili stopala

– poteškoće prilikom pomjeranja usljed pojave probadajućeg bola

– konstantan bol u zadnjici

Recept za melem za išijas i bolove u leđima:

Sastojci:

– 4 čehna belog luka

– 200ml mlijeka

– med (po želji)

Priprema:

Izmrvite češnjeve i zatim ih kuhajte na tihoj vatri. Dok ih kuhate dodajte mlijeko i čekajte nekoliko minuta dok ne počne da vri. Zatim mlijeko skinite sa vatre.

Primjena:

Ovu mješavinu konzumirajte jednom dnevno i ubrzo bi trebali primijetiti olakšanje od bolova. To će se desiti zato što bijeli luk posjeduje antiupalna dejstva koja će smanjiti i spriječiti oticanje bedrenog živca.

Dodatni savjet:

Za najbolje rezultate kombinujte ovaj melem sa vježbama ili istezanjima za olakšavanje bola usljed išijasa. Dovoljno je da uradite samo nekoliko vježbi za istezanje par minuta u toku dana.

PROČITAJTE JOŠ: Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka na Zemlji…

Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad i aptika neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova. Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta.

Ona je tisućljećima u službi čovječanstva, a Hipokrat ju je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo bazga biljka koja može zamijeniti skoro pa sve druge lijekove na zemlji. Bazga je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini.

U posljednjih dvadeset godina znanstvena zajednica provodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna ljekovita svojstva. Najviše istraživanja bavilo se utjecajem bazge na liječenje simptoma gripe, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt bazge usporediv sa lijekovima kao što je Tamiflu kod liječenja gripe. Ljekovita bazga pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava.

Dobrobiti bazge:

Bazgu povezujemo najviše sa bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost. Koristi se kao biljni dar za poticanje imunološkog sustava, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Bazga je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, a zbog toga se bazga koristi i kao pomoć u liječenju degenerativnih bolesti. Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Bazga sadrži i detoksikacijsko djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te pomaže i kod vodene bolesti. Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake bazgom liječile gripu, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa.

Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je iznimno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne tvari, a zbog čega se može potvrditi Hipokratovo mišljenje o ovoj biljci, jer bazga obnavlja sve što dotakne.