Home Zdravlje ZABORAVITE ZA GINEKOLOGA: Jedna od najdjelotvornijih biljaka za ženske bolesti…

ZABORAVITE ZA GINEKOLOGA: Jedna od najdjelotvornijih biljaka za ženske bolesti…

402
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedna od najdjelotvornijih biljaka za ženske bolesti…

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdjelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba. Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka.

Idealna biljka za trudnice:

Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za neplodnost. Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika. Virak može da pomogne i kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Pomaže kod PMS i menopauze:

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze. Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krv**enje. Kada se virak kombinuje sa biljkom hoću neću, dobija se melem protiv svih ženskih bolesti. Kupka, va**nalno ispiranje i tamponi sa virkom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Pomaže kod bakterija i virusa:

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprječava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva. S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).  Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male djece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu

Čaj od virka:

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dvije šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje:

U litri vode skuhajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korjena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crijevnih problema.

Kupka:

200 grama suhog ili svežeg virka prokuhajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta prije spavanja.

Napomena:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

PROČITAJTE JOŠ: Za sve koji žele znatno smršati u toku jednog mjeseca…

Poznato je kako je heljda veoma zdrava namirnica, koju obavezno treba uključiti u ishranu. Heljda poboljšava memoriju, te je nazivaju idealnom za mozak.

Čaj od heljdinog cvijeta ima jako dobro dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvijetova heljde pomaže kod ateroskleroze krvnih sudova. Heljda ublažava posljedice pretjeranog umnog rada. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema. Ako želite napraviti sebi masku za lice ili prirodni piling, sameljite heljdu kako biste dobili grubo brašno. Ono se, osim u kozmetičke svrhe, koristi i za pripremu raznih obloga kod lišajeva, ekcema i čireva.

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1 i B6. Ono što je najvažnije, heljda je dijetski proizvod. Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik ljudi, bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre. Preporučuje se dijeta sa heljdom, a oni koji su probali kažu da za dvije sedmice možete izgubiti i do 14 kilograma, ali i očistiti organizam.

RECEPT:

Priprema i primjena:

– nabavite heljdu proprženu u zrnu, možete je naći u svakoj radnji zdrave hrane

– zalijte je kipućom vodom, vodu ocijedite i zalijte ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.

– ostavite preko noći (nemojte kuhati)

“Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, sosova i soli (jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira ili jogurta (ne više od 1%-1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Uz vodu se može piti i zeleni čaj. Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok obavite 4 sata prije spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina”, iskustvo jedne čitateljice.

U toku dana možete uzimati malo voća ili povrća (jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – špinat, brokule, prokelj, grašak. Bez soli i drugih začina.

Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osjećaj gladi.

Još jedna napomena:

Kad završite dijetu, nemojte odmah da se mjerite, sačekajte još 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).