Home Zdravlje MED I CIMET IMAJU JEDINSTVENE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Pogledajte za šta se sve...

MED I CIMET IMAJU JEDINSTVENE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Pogledajte za šta se sve koriste…

313
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte za šta se sve koriste…

Kombinacija meda i cimeta se stoljećima koristi u drevnim tradicionalnim kineskim i ayurvedskim sustavima. Dva sastojka sa jedinstvenim zdravstvenim sposobnostima, imaju dugu povijest kao “kućni lijek”. Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu, a popularnost meda ne jenjava kroz cijelu povijest. Eterično ulje cimeta i enzim koji proizvodi hidrogen peroksid, a koji se nalazi u medu, kvalificiraju ove dvije “antimikrobne” namirnice sa mogućnošću zaustavljanja rasta bakterija i gljivica.

Ne koriste se samo za obogaćivanje okusa pića, već i kao sredstvo za balzamiranje te kao alternativa tradicionalnim konzervansima zbog svojih djelotvornih antimikrobnih svojstava. Poznato je da je med sa cimetom zdrava kombinacija, ali znate li čemu one sve zapravo pomaže?

Srčane bolesti:

Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite je na hljeb umjesto marmelade i jedite to redovito za doručak. Ovo će pomoći kod nivoa holesterola u arterijama i štitit će vas od srčanog udara.

Artritis:

U čaši vruće vode promiješajte dvije velike kašike meda i jednu čajnu kašikicu cimeta u prahu. Popijte to ujutro i navečer. Kod redovitog konzumiranja može da pomogne kod hroničnog artritisa.

Infekcije žučnog mjehura:

U čaši mlake vode promiješajte dvije velike kašike cimeta u prahu i jednu čajnu kašikicu meda. Pijte to svaki dan. Ovo će pomoći kod mikroba u žučnom mjehuru.

Holesterol:

Promiješajte dvije velike kašike meda i tri čajne kašikice cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo holesterola bi se trebao malo sniziti.

Prehlada:

Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašiku meda sa ¼ kašikicom cimeta. Uzimajte to tri dana za redom. Ovo će pomoći kod prehlade, hroničnog kašlja i začepljenja sinusa.

Bol u želucu:

Med u kombinaciji sa cimetom izliječit će bol u želucu. Uzimajte to redovito da bi vam pomoglo kod čira na želucu.

Imuni sistem:

Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa

Gripa:

Španjolski liječnici su otkrili, da med sadrži prirodne sastojke, koji ubijaju viruse i štite od gripe.

Neplodnost:

Grci su tisućama godina vjerovali da dvije kašike meda svaki dan prije spavanja mogu pomoći kod neplodnosti kod muškaraca. U Kini, Japanu i zemljama Dalekog Istoka vjeruje se da žene nekoliko puta dnevno trebaju prstohvat cimeta pomiješan sa pola kašikice meda utrljati u desni. Smjesa se apsorbira i putem sline ulazi u tijelo i pomaže kod neplodnosti kod žena.

Mršavljenje:

Prokuhajte med i cimet u prahu u čaši vode. Pijte to svako jutro na prazan želudac pola sata prije doručka. Kod redovnog konzumiranja, pomaže smršaviti čak i vrlo debelim osobama.

Zadah iz usta:

Stanovnici Južne Amerike svako jutro ispiru usta toplom vodom, pomiješanu s jednom čajnom kašikicom meda i cimeta. Ovo im pomaže da zadrže svježinu svog daha tijekom cijelog dana.

Akne:

Pomiješajte med s prahom od cimeta i nanesite pastu na akne prije spavanja te isperite slijedeće jutro.

Ubod insekata:

Pomiješajte jednu kašiku meda i dvije kašikice mlake vode. Dodajte jednu kašikicu cimeta u prahu, napravite smjesu i umasirajte na ubodene dijelove. Dokazano je da se bol smanjuje.

Gubitak kose:

Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti trebaju pomiješati jednu kašiku maslinovog ulja, jednu kašiku meda i jednu kašikicu cimeta u prahu. Nanesite smjesu na tjeme i držite 15 minuta, potom operite kosu. Ova smjesa navodno može biti učinkovita čak i kada se drži samo 5 minuta na tjemenu.

Zubobolja:

Napravite smjesu od jedne kašikice cimeta u prahu i pet kašikica meda. Stavite na zub koji vas boli. Ovo možete primijenjivati tri puta na dan.

Probavne smetnje:

Cimet u prahu pomiješajte s dvije kašike meda i pojedite prije jela. Na taj način ćete moći probaviti i najteža jela.

Infekcije kože:

Pomiješajte med i cimet, smjesu stavite na dijelove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, potom isperite toplom vodom.

Umor:

Pomiješajte pola kašike meda i pola kašikice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku sedam dana.