Home Zdravlje KRALJICA POVRĆA: Melem je za disajne tegobe te čisti pluća bez trunke...

KRALJICA POVRĆA: Melem je za disajne tegobe te čisti pluća bez trunke sluzi…

438
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Melem je za disajne tegobe te čisti pluća bez trunke sluzi…

Iako je često doživljavamo (pre)običnom, mrkva je kraljica povrća – niskokalorična ali superhranjiva. Iznimno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Također je mrkva dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcija, željeza, kalija, mangana, magnezija, fosfora…

Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i probavnog sustava. Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme.

Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni melem protiv kašlja:

Donosimo dvije varijante recepta za sirup koji se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 čajne kašikice na dan.

PRVI RECEPT:

Potrebno vam je 2,5 dl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 kašike meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve zajedno sa vodom uz stalno miješanje. Kada se ohladi, dodajte med pa sve dobro izmiješajte dok se med potpuno ne istopi.

DRUGI RECEPT:

Pripremite 0,5 kg mrkve i 4 kašike meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da mrkva bude prekrivena. Nakratko prokuhajte dok mrkva ne omekša. Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom.

Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte sa pasiranom mrkvom.

Svakako uživajte u svježe pripravljenom soku od mrkve (možete ga miješati sa drugim povrtnim i voćnim sokovima) te u raznovrsnim jelima od mrkve – možete je narezati na štapiće za grickanje uz umake, dodati u juhu, varivo ili salatu, prirpaviti od nje pire ili kolač.