Home Zdravlje NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD NAJZDRAVIJE BILJKE NA SVIJETU: Pročišćava krv i pomaže...

NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD NAJZDRAVIJE BILJKE NA SVIJETU: Pročišćava krv i pomaže normalnom radu štitne žlijezde…

427
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pročišćava krv i pomaže normalnom radu štitne žlijezde…

Aronija je svoju popularnost tek nedavno stekla, a njena nevjerovatna ljekovitost proučava se u laboratorijama širom svijeta. Na području Evrope najviše se uzgaja u Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Aronija raste u obliku grma koji može dosegnuti visinu od 1,5 do 2,5 m. Ako se odlučite da je uzgajate, znajte da oko nje nema puno posla, jer može podnijeti razne uslove, ne morate se mnogo oko nje brinuti, a neki je uzgajaju i u dvorištu gdje nemaju veoma plodno zemljište. Što se tiče štetočina ni one je ne napadaju, po čemu možete zaključiti da se neće koristiti nikakve hemijske materije koje mogu da ugroze njenu zdravu stranu. Radi se o potpuno zdravoj biljci.

ZDRAVA SVOJSTVA:

Za vas smo izdvojili naučno dokazana zdrava svojstva aronije. Aronija potiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, utiče na rad želuca i crijeva, popravlja imunitet, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija i neke druge tegobe. Aronija također pomaže radu štitnjače, odlična je u borbi protiv dijabetesa i raznih oboljenja žuči. Osim toga, sok od ove biljke se preporučuje u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije. Nisu zanemariva ni njena kozmetička svojstva, jer ublažava pojavu bora i ubrzava zacjeljivanje rana.

Dobrobiti aronije:

– odličan je izvor antioksidanata

– jača srce i krvne žile

– pomaže kod krvnog pritiska

– štiti zdravlje urinarnog sistema

– ima antiupalna svojstva

– stimulira rad štitnjače

– poboljšava pamćenje i koncentraciju

– pomaže kod nivoa šećera u krvi

– jača imunitet

– povoljno djeluje na probavni sistem

– štiti od virusa i bakterija

– pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma

RECEPT ZA DOMAĆI SOK OD ARONIJE:

Evo kako možete da pripremite sok od aronije, ali i koje količine soka smijete popiti u toku dana. Redovnim uzimanjem soka doći će do poboljšanja cirkulacije krvi, te samim tim ćete izazvati i pozitivan učinak na trigliceride u krvi i holesterol.

Prvi recept:

Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Od 1 kg bobica aronije obično ćete dobiti oko 0,7 litara soka, a ponekad i manje. Nakon što voće sazrije, najbolje je zamrznuti ga. No jednom odmrznuto voće nemojte ponovno zamrznuti. Zamrzavanje nema negativan utjecaj na kvalitetu soka, jer je poznato da aronija jako dobro podnosi niske temperature. Bobice će nakon odmrzavanja postati još sočnije nego kada su svježe. Najbolje je gnječiti/istiskivati odmrznutu aroniju ili koristiti stroj za mljevenje mesa da bi dobili pravi domaći hladno prešani sok. Svu količinu aronije koju meljete ili gnječite cijediti na što sitnijem situ ili gazi. Preporučuje se da ne dodajete konzervanse niti sladila.

Drugi recept:

– 2kg bobica aronije

– 1 litra vode

– 800g šećera

– 1 svježe cijeđeni limun

Priprema:

U zdjelu vode dodajte šećer i stavite na štednjak dok ne zavrije. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svježeg voća. Stalno ga miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Dok miješate sirup, pritisnite bobice tako da otpuste što više soka. Kada se postigne točka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi. Procijedite sadržaj i vratite ga na štednjak da zavrije još jednom. Nakon što proključa maknite poklopac i dodajte jedan cijeđeni limun. Promiješani sok ulijte u staklene boce koje ste prethodno sterilizirali i zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razrijedite ga sa malo vode. Ostatak bobica možete koristiti za ukusni pekmez od aronije. Napunite hladnjak domaćim sokom od aronije i svaki dan uživajte ​​u punom okusu tamne bobice.

Kako i u kojim količinama piti sok od aronije:

Preporučena dnevna doza svježih bobica je 300 grama. Čisti, hladno mljeveni ili gnječeni sok od aronije pije se u količini od 1 do 3 čašice za rakiju dnevno. Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica ujutro na prazan želudac. Ljudi koji su skloni obolijevanju, trebali bi konzumirati jednu čašicu prije svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata prije obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog domaćeg soka.