Home Zdravlje RECEPT ZA PROŠIRENE VENE: Potrebno je da bolesne vene redovno mažete ovim...

RECEPT ZA PROŠIRENE VENE: Potrebno je da bolesne vene redovno mažete ovim melemom…

262
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Potrebno je da bolesne vene redovno mažete ovim melemom…

Neven je biljka koja vodi porijeklo iz Indije. Najviše magijskih obreda širom svijeta rađeno je upravo ovom biljkom. Biljka izuzetne ljepote, jednostavnosti i fascinantne narandžaste boje.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i pomaže kod nivoa holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom.

Novija istraživanja su pokazala da neven pomaže i kod krvnog pritiska i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.

Napravite ulje od nevena i to na ovaj način:

Uberite 50 cvjetova nevena, dobro ih operite i osušite od vode, potopite ih u veću teglu i nalijte 1l maslinovog ulja.

Teglu zatvorite i ostavite 4 do 5 nedjelja na suncu. Nakon toga ulje možete da procijedite ali i ne morate. Koristite ga kako biste zaliječili opekotine, ublažili proširene vene, oporavili kožu od sunčevih zraka.

Možete da napravite i melem protiv proširenih vena:

Zagrijte pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodati dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustiti da zapjeni, skinuti sa šporeta i miješati 5 minuta.

Poklopiti i ostaviti na hladnom mejstu 24 sata. Nakon toga polako zagrijavati uz stalno miješanje dok se potpuno ne istopi.

Procijediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suhu teglicu. Čuvati na tamnom i suhom mjestu. Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore.