Home Zdravlje KONZUMIRAJTE ĐUMBIR SVAKI DAN ALI NA OVAJ NAČIN: Čisti krv, otklanja toksine...

KONZUMIRAJTE ĐUMBIR SVAKI DAN ALI NA OVAJ NAČIN: Čisti krv, otklanja toksine i poboljšava protok krvi…

310
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čisti krv, otklanja toksine i poboljšava protok krvi…

Đumbir je veoma zdrav i koristan za mnoga stanja i bolesti. Nosi mnoga antiupalna i antibakterijska svojstva.

Ovo su neka od njegovih zdravih dejstava:

Poboljšava protok krvi:

Čisti krv, otklanja toksine, poboljšava protok krvi. Za ove svrhe možete piti sok od 50g ribanog đumbira i 5l vode. Možete i nanijeti obloge na zahvaćena područja.

Smanjuje glavobolje:

Ako patite od čestih glavobolja, bolje je da uzimete malo nane i đumnira, pomiješajte sa malo meda i popijte (čaj). Bolje je nego da stalno posežete za lijekovima protiv bolova koji vam samo ublaže bolove, ali zato loše djeluju na ostale organe. Zato ne pretjerujte sa analgeticima. Nekad je bolje popiti čaj ili staviti obloge.

Pomaže kod upala kašlja:

Uzmite nekoliko kriški đumbira, stavite u ključalu vodu i napravite čaj koji će vam dobro doći protiv kašlja i upala. Kada se čaj ohladi, dodajte limuna. Nikad ga ne stavljajte u vruće jer tada gubi ljekovita svojstva, jer je vitamin C termolabilan. Pomaže kod atrtiritsa te bolova u zglobovima i mišićima. Pomiješajte sa kurkumom i nanesite na područja, osjećat ćete se mnogo bolje.

Ostale dobrobiti:

Pomaže kod Alzheimerove bolesti. Sažvačite malo đumbira kako biste potakli apetit i riješili probavne tegobe. Žvakanje đumbira će spriječiti mučninu i povraćanje. Pomoći će kod nivoa šećera u krvi, ako ujutru pijete po jednu čašu vode sa malo đumbira.