Home Zdravlje OD DVA DO TRI KOMADA DNEVNO: Lako možete da smršate ako ih...

OD DVA DO TRI KOMADA DNEVNO: Lako možete da smršate ako ih jedete za doručak…

137
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Lako možete da smršate ako ih jedete za doručak…

Nutricionisti kažu da su jaja jedna od najhranljivijih namirnica, a za maksimalan efekat preporučuje se dva do tri komada dnevno (kuhanih). Jaja su svih ovih godina bila na lošem glasu, jer je vladalo uvjerenje da izazivaju povećan holesterol.

Zbog toga su ih ljudi izbjegavali, posebno oni koji su imali povišen nivo masnoća u krvi ili problem sa kardiovaskularnima oboljenjima. Nizom studija koja su rađena u posljednjih 10-ak godina otkriveno je da jaja spadaju u najzdraviju hranu. Bogata su protieinima, zdravim masitima, vitaminima i mineralima, rekao je nutricionista Džo Liš.

Kako jaja mogu da vam pomognu u mršavljenju:

1. Niskokalorična su

Mršavljenje podrazumijeva brojanje kalorija i jaja mogu biti važna svima koji drže dijetu. Čak i velika jaja imaju malu količinu kalorija, oko 78. Ako za doručak uzmete između dva i četiri jajeta i na tanjir stavite malo zdravog povrća, imaćete čitav obrok za samo 300 kalorija.

2. Veoma su hranljiva

Bez obzira na malu količinu kalorija, jaja su veoma bogata proteinima, koja će vas držati site duže vreme. Istraživanja su pokazala da ako na dnevno nivou konzumirate više proteina, a manje ugljenih hidrata, možete izgubite na težini. Visoko proteinske dijete mogu smanjiti želju za hranom i spriječiti kasno noćno grickanje.

3. Odlična hrana za doručak

Studije su pokazale da su gojazne žene, koje su za doručak umjesto krofni jele jaja, smršale jer su osjećale sitost i unosile manje kalorija u narednih 36 sati. Kod muškaraca osjećaj gladi javio se posle 24 sata. Istraživanje je, takođe, pokazalo da su oni koji su jeli jaja za doručak izgubili su znatno na kilaži u odnosu na one, koji ih nisu jeli i to za samo nedjelju dana. Jaja su bogata i holesterolom, ali naučnici smatraju da je dozvoljeno pojesti tri komada dnevno.

4. Jeftina su i laka za pripremu

Ne samo da su zdrava, već su i prijatelji novčanika, jer se kutija od 10 jaja može nabaviti za mali budžet. Mogu da se spreme na nekoliko načina za par minuta, bilo da volite da ih kuhate, pržite ili spremate kajganu. Naravno kuhana jaja su najzdravija jer se pri njihovom spremanju ne koristi ulje. Pritom, kada kuhamo jaje, žumance nije izloženo visokim temepraturama. Kada se to desi, dolazi do oštećenja holesterola u žumancetu.