Home Zdravlje BILJKA PREPUNA GVOŽĐA: Njen čaj dobar je za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja...

BILJKA PREPUNA GVOŽĐA: Njen čaj dobar je za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala…

128
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Njen čaj dobar je za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala…

U narodnoj medicini postoji mnogo recepata za pripremu koprive, jer se oduvijek smatralo da je izuzetno zdrava.

Kopriva je prepuna gvožđa:

Njen enzim sekretin utiče na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca, pa je odlična za borbu protiv anemije. Reguliše i nivo bijelih krvnih zrnaca, a svjež sok i čaj od koprive dobar je za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala. Ova biljka jača imunitet, pomaže kod visokog krvni pritiska i stvaranju kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mjesta svježim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju. Djeluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevina, ugljenih hidrata i ostalih sastojaka u hrani, pa do unošenja vrijednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina. Pored recepata za sok i čorbu, danas su veoma popularne salate od koprive, koje odlično djeluju u čišćenju organizma. Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa treba nabaviti rukavice i nabrati ih na čistim mjestima, daleko od saobraćaja.

Predstavljamo vam pet ukusnih recepata od koprive:

Čorba od koprive:

Pola kilograma mlade koprive dobro oprati i blanširati pet minuta. Propržiti crveni luk i narendanu šargarepu, pa dodati brašno i koprivu. Sipati dva litra vode, začiniti i kada provri, kuhati dvadesetak minuta. Dodati jaje umućeno sa kiselom pavlakom i kuhati dok ne proključa.

Salata od koprive i oraha:

Staviti 200 grama mlade koprive u ključalu vodu i poslije pet minuta izvaditi, ocijediti i isjeckati. Samljeti 25 grama jezgra oraha i razmutiti u četvrtinu čaše odvarka koprive. U smjesu se dodaje i kafena kašičica sirćeta, so i biber po ukusu, a pred jelo malo isjeckanog peršuna i mladi luk.

Salata od koprive i peršuna:

Dobro oprati 150 grama mlade koprive i staviti ih pet minuta u ključalu vodu. Prebaciti u cjediljku i kada se ocijedi isjeckati sitno. Dodati šaku usitnjenog peršuna i promiješati, a odozgo poredati kolutiće tvrdo kuhanih jaja. Začiniti kiselom pavlakom, sirćetom i posoliti.

Salata od koprive sa jajima:

Dobro oprati 150 grama mlade koprive, skuhati pet minuta u ključaloj vodi, pa usitniti. Na koprivu poredati kolutove tvrdo kujhanog jajeta i začiniti sa 20 grama majoneza ili pavlake, pa posoliti po ukusu.

Kopriva, loboda, bokvica, zeleni luk i maslačak:

Uzeti po 300 grama mlade koprive, lobode i bokvice, 100 grama mladog luka i šaku maslačka. Sve dobro oprati, osušiti i sitno isjeckati. Pomiješati sa dva tvrdo kuhana jajeta, preliti suncokretovim uljem i majonezom, posoliti i pobiberiti.