Home Zdravlje BILJKA KOJU SVI TREBAMO IMATI U KUĆI: Štiti jetru i krvne sudove,...

BILJKA KOJU SVI TREBAMO IMATI U KUĆI: Štiti jetru i krvne sudove, pomaže kod kožnih oboljenja…

169
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Štiti jetru i krvne sudove, pomaže kod kožnih oboljenja…

Indijska biljka kurkuma uništava bakterije i gljivice i ima snažno antioksidativno dejstvo. Nutricionisti su uvjereni da pet namirnica osvajaju svijet zahvaljujući svojoj izuzetnoj hranljivosti. Na prvom mjestu je kurkuma, a slijede namirnice sa proklijalim sjemenom (proklijali pasulj, hljeb sa klicama žitarica, proklijali badem), zatim povrće, mlijeko bez laktoze i mahunarke. Kurkumin ima snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Američki Volstrit žurnal objavio je članak da Indijski začin budi nadu u kome se navodi da je interesovanje naučnika za kurkumin naglo poraslo posljednjih godina.

Visoka hranljiva vrijednost:

Osim glavnog sastojka – kurkumina, koji ima najsnažnije protivupalno dejstvo u biljnom svijetu, kurkuma sadrži i vitamine B6, C, E i K, kao i minerale kalijum, gvožđe bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Takođe se smatra značajnim izvorom vlakana. Dnevna preporučena količina kurkume iznosi 3-10 g ili najviše jedna supena kašika. Kod starijih osoba i djece mlađe od šest godina dnevnu dozu treba prepoloviti (pola supene kašike). Ne treba je uzimati na prazan želudac.

Pomaže kod probavnih smetnji:

Kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, kurkuma ne uništava crijevnu floru, već podstiče razvoj korisnih bakterija, ublažava nadutost i gasove, poboljšava apsorpciju u crijevima i ima detoksikacijski efekat na crijeva. Novija istraživanja potvrđuju da kurkuma, zahvaljujući protivupalnom dejstvu, može pomoći kod Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Njeno antigljivično djelovanje korisno je i kod kandide. Efikasna je i kod hronične dijareje i nadimanja. Upotrebljava se tako što se jednom dnevno kafena kašičica kurkume u prahu razmuti u čaši vode i popije.

Pomaže kod prehlade i gripa:

Zahvaljujući protivupalnom dejstvu kurkumina, ova biljka je dragocjena pomoć kod bolova u grlu, jer sprječava razmnožavanje bakterija. Tri-četiri puta dnevno uzmite rastvor od pola kašičice kurkume i 0,3 dl toplog mleka. Za ispiranje grla koristi se rastvor od po pola kašičice kurkume i soli u čaši tople vode. Kurkuma takođe otklanja neugodan zadah iz usta i pomaže kod bolesti desni.

Blagotvorna za zglobove:

Radi snažnog protivupalnog dejstva, posebno se preporučuje kod reumatoidnog artritisa. Brojne kliničke studije pokazale su da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova. Za razliku od klasičnih lijekova na bazi kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna dopuna lijekovima za bolesti zglobova i kostiju.

Pomaže kod kožnih bolesti:

Ova biljka je djelotvorna i kod kožnih oboljenja, posebno ekcema i psorijaze. U tu svrhu može se uzimati oralno ili dermalno, u vidu obloga koji se pripremaju od kurkumine paste (u 1,5dl vode prokuva se 40g kurkume). Pomiješana sa sokom aloje, ova pasta pomaže i kod opekotina.