Home Zdravlje DAR PRIRODE: Pruža veliko olakšanje kod dijabetesa, reume, išijasa i artritisa…

DAR PRIRODE: Pruža veliko olakšanje kod dijabetesa, reume, išijasa i artritisa…

144
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pruža veliko olakšanje kod dijabetesa, reume, išijasa i artritisa…

Zaista, rijetke su biljke koje pomažu kod toliko širokog spektra oboljenja. Kopriva, između ostalog pruža veliko olakšanje kod dijabetesa, reume, artritisa i rinitisa.

Dijabetes:

Istraživanja su otkrila da kopriva (njeni listovi i stabljika) pomažu u snižavanju nivoa glukoze u krvi, stoga može biti i dobra pomoć kod dijabetesa. Zdrave materije prisutne u koprivi stimulišu gušteraču na otpuštanje inzulina, dok istovremeno inhibiraju djelovanje alfaglukozidaze – enzima zaduženog za razgradnju ugljenih hidrata. Zahvaljujući tome, tijelo sporije apsorbuje glukozu pa se sprečava nagli porast nivoa šećera u krvi.

Primjena:

Svako jutro iscijedite u sokovniku sok od svježih listova koprive. Sok pijte razrijeđen s vodom (pomešajte 15ml soka s pola čaše vode). Uvijek pijte svježe izmiksirani sok.

Reuma i artritis:

Kopriva smanjuje upalne procese u organizmu, stoga može da ublaži i tegobe koje izazivaju reuma i artritis. Njeni listovi imaju blagotvorano dejstvo na reumu i artritis i to dok osoba miruje i dok je aktivna. Ova moćna biljka djeluje tako da inhibira leukocitnu elastazu, koja igra važnu ulogu u upalnim procesima u organizmu. Jeste li znali da se u drevno rimsko doba primijenjivala metoda „šibanja“ kože koprivom kao pomoć kod hronične reume? Zvuči nevjerojatno, ali zaista pomaže.

Riječ je o tzv. urtikaciji, odnosno masaži tijela koprivom s ciljem podsticanja cirkulacije. Stavljanjem svježe koprive na bolna mjesta ublažavaju se simptomi i tegobe artritisa i išijasa. Kada listovi dođu u kontakt s kožom, deluju kao okidači za stvaranje histamina i serotonina u organizmu, što ublažava bol. No, ako se užasavate „šibanja koprivom“, slobodno konzumirajte čaj, koji ima diuretska svojstva, pomaže eliminaciji mokraćne kiseline i natrijuma iz organizma i olakšava tegobe uzrokovane gihtom, reumom i artritisom.

Primjena:

2 kašičice sušene koprive prelijte šoljom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta pa procijedite. Dvaput ili triput dnevno popijte po šolju ovog čaja.

Alergijski rinitis:

Alergijski rinitis je upala sluznice nosa koja rezultira kijanjem i svrabom. Zbog rinitisa danas sve veći broj ljudi posjećuje ljekara opšte prakse. No, kao i kod drugih alergija, i kod alergijskog rinitisa uveliko može da pomogne obični čaj od koprive. U jednoj studiji čak je 57% pacijenata izjavilo da im je kopriva ublažila simptome alergije, a 47% njih potvrdilo je da im je kopriva znatno pomogla.

Primjena:

Tokom sezone alergije (možete započeti i prije) svaki dan popijte po 2-3 šolje svježe skuhanog čaja od koprive.