Home Zdravlje POSEBAN DAR PRIRODE: Čisti jetru, pomaže kod visokog holesterola, ublažava probleme sa...

POSEBAN DAR PRIRODE: Čisti jetru, pomaže kod visokog holesterola, ublažava probleme sa zglobovima…

194
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čisti jetru, pomaže kod visokog holesterola, ublažava probleme sa zglobovima…

Breza je vijekovima u nekim državama omiljeno drvo. Ona pomaže kod umora, briše negativne posljedice svakodnevnog stresa, doprinosi duševnoj harmoniji, kao i bržem zarastanju i bezbolnosti rana. Vladimir Anatoljevič Starodubkov, gastroenterolog u Gradskoj bolnici Botkin, kaže da se svake godine u proljeće i rano ljeto veliki broj istinskih ljubitelja i poznavalaca brezinog soka uputi u šume, u sjevernim zemljama kao što su Skandinavija i baltičke zemlje.

Brezina voda se već stotinama godina koristi kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. Dobija se na zanimljiv način, istakanjem iz drveta breze, jednostavnim bušenjem kore drveta i tako se kap po kap skuplja u posudu ili vrećicu. Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje, u proljeće i to u ograničenim količinama.

Olga Didenko, fizioterapeut iz Moskve, ističe da, osim toga što je brezin sok zdrav, on je jedan od najukusnijih napitaka koji je probala. Brezina voda je dar prirode za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma, čišćenje kože.

Ona čisti i oporavlja organizam i osvježava. Povoljno djeluje na regulisanje holesterola, ublažava problem sa zglobovima, blagotvorno djeluje na bubrege i digestivni trakt, a pomaže i prilikom uklanjanja celulita.

Brezin sok ima najjači uticaj na bubrege – njegovim unosom povećava se diureza, poboljšava prokrvljenost mokraćne bešike.

Neki ljekari preporučuju da se u nekoliko dnevnih doza popije najviše između 150ml i 350ml, budući da efekat biološke stimulacije soka od breze može da bude veoma jak.

Međutim, neki narodi praktikuju i veoma radikalne terapije: popiju do dva litra soka dnevno, uzdržavajući se pritom od hrane, i na taj način sprovode svojevrsno čišćenje, što je dozvoljeno samo ukoliko dobro podnosite ovaj režim.

Dijabetes bilo kog tipa:

Piti po 100-150ml svježeg soka tri puta dnevno pola sata prije jela, 30 dana. Ovo se preporučuje i onima koji, osim dijabetesa, imaju hronična oboljenja želuca otežana hepatitisom ili pankreatitisom.

Hipertenzija:

Piti po pola čaše soka dva puta dnevno dok se pritisak ne stabilizuje.

Angina i tonzilitis:

Svježim sokom ispirati grlo nekoliko puta dnevno.