Home Zdravlje PRIRODNO BLAGO KOJE UVIJEK TREBA IMATI PRI RUCI: Pomaže kod bronhitisa, gripa,...

PRIRODNO BLAGO KOJE UVIJEK TREBA IMATI PRI RUCI: Pomaže kod bronhitisa, gripa, prehlade, artritisa, krvnog pritiska…

124
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod bronhitisa, gripa, prehlade, artritisa, krvnog pritiska…

Naši stari najbolje znaju sve trikove tradicionalne medicine osobito kada je riječ o trikovima iz kuhinja koje spriječavaju bol u trenu. Premda se s većinom bakinih trikova često srećemo, oni su u novije vrijeme često nepravedno zanemarivani.

Suvremeni čovjek lijek za sve bolesti uglavnom nalazi u apoteci u kojekakvim tabletama pa možda ne bi bilo loše kada bi sa vremena na vrijeme iskušali ove stare, efikasne trikove. Ovi savjeti možda ne mogu u potpunosti nadomjestiti ljekarsku pomoć, ali svakako mogu koristiti kao zdravija metoda kod zdravstvenih tegoba.

Aloe vera

Gel od aloe vere sadrži aktivne sastojke koji pomažu zarastanju opekotina. No, valja imati na umu da ova biljka nije za oralnu upotrebu i premda neki odlučno tvrde da ima laksativna svojstva, nemojte je piti. Točno je da se aloja u debelom crijevu pretvara u sapun te stoga nakon kontinuirane uporabe može štetiti. Unatoč tome bolnu opekotinu možete ublažiti tako da pronađete cijelu biljku čiji ćete sok, odnosno gel povremeno cijediti. Potrebno je odlomiti krajeve biljke i iscijediti gel koji nalikuje balzamu za kosu. Gelom namažite opekotinu, vrlo brzo osjećati ćete se znatno bolje.

Soda bikarbona

Soda bikarbona više je nego korisna za sprječavanje i ublažavanje mnogih bolesti, a veliku ulogu ima kod gastritisa jer njena alkalna svojstva ublažavaju gorušicu. No, ako bol i nelagoda ne prestaju nekoliko dana za redom ili se pak pojavljuju više puta mjesečno svakako posjetite stručnjaka, jer bolovi ovog tipa ukazuju da ozbiljnije probleme. Međutim, soda se za ovakve slučajeve rabi tako što se pola male žlice pomiješa u čaši vode i ispije, a poboljšanje ćete osjetiti u kratkom roku.

Med

Med ima baktericidna svojstva, a istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da konzumacija meda može smanjiti površinske čireve na koži za čak 34 posto. Sastojak je mnogih priridnih smjesa i eliksira za prevenciju kod gotovo svih bolesti kao i za ljepotu. Bebe mlađe od jedne godine ne bi trebale konzumirati med kao niti oni alergični na njega premda su reakcije blage. Protiv bolova u želucu žlica meda pomiješa se s octom te se doda u čašu vode, a pije se i kako bi se ublažio kašalj. Također, može poslužiti i kao oblog za prekrivanje opekotina. odlična je i medena voda. Super se kombinira sa limunom, đumbirom, kurkumom i češnjakom.

Đumbir

Ova biljka koja se u kuhinjama konzumira kao začin dar je protiv vrtoglavice i mučnina, a odličan je i kod morske bolesti i za detoksikaciju i jačanje imuniteta. U manjim dozama đumbir je bezopasan, ali kad kada može izazvati alergijske reakcije poput osipa, teškog disanja ili zatvaranja grla te natican ja usana, ako vam se to desi posjetite liječnika. No, kada znamo da đumbir ima mnogo koristi ne treba ga zanemariti. Najbolji način da ga konzumirate je da ga mljevenog progutate, uz te može ga se naribati u čaj ili sok, a može se pronaći i u kapsulama te tekućem ekstraktu.

Cimet

Ovaj začin koji miriše na bakinu pitu od jabuka spriječava loš zadah i hrkanje, a koristan je i kod navale bakterija te vrtoglavica. Brojna istraživanja ovu bakinu teoriju zaista su i potvrdila jer cimet ima antiseptička svojstva i ubojica je bakterija. Od njega je najbolje napraviti čaj. Pola male žlice cimeta stavi se u šalicu vrele vode. Loš zadah spriječit možete tako što se cimet pomješa sa hladnom vodom i koristi kao vodica za usta. Nekoć su ljudi cimet koristili umjesto paste za zube, a može se raditi i za dezinfekciju ruku u obliku eteričnog ulja. Svejedno, sa njim također valja biti oprezan jer sadrži kumarin koji može biti štetan po jetri u bubrege ako ga se unosi previše.

Kurkuma

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih darova. Aktivni sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih blažih tegoba. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Bijeli luk

Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora. Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka pomaže kod pritiska i nivoa holesterola i šećera u krvi.