Home Zdravlje PROTIV ŽENSKIH TEGOBA: Posebana biljka koja može pomoći kod ženskih problema…

PROTIV ŽENSKIH TEGOBA: Posebana biljka koja može pomoći kod ženskih problema…

72
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Posebana biljka koja može pomoći kod ženskih problema…

Kunica ili kako se još u narodu zove hajdučka trava, stolisnik, sporiš, mezinec ili arman prirodni je dar za mnoge tegobe. Kunicu posebno smatraju ženskom biljkom jer pouzdano pomaže kod ženskih probleme, pa se u narodu može naći izreka “Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele kada bi sa vremena na vrijeme za kunicom posegnule.”

O kunici:

– Kunica raste skoro na svakoj livadi i lako je možete prepoznati. U sebi nema opasnih sastojaka, ne izaziva ovisnost i može se svakodnevno upotrebljavati.

– Miris joj je aromatičan i fin, a stabljika raste od 30-80 centimetara.

– Cvjeta od početka juna pa do kasne jeseni, dok se ne pojave prvi mrazevi.

– Lijekoviti dijelovi biljke su listovi i rascvjetane cvjetne glavice, s tim što se od kunice pravi i ulje i tada se koriste listovi sa grančicama gdje cvjetovi nisu procvjetali.

Čajevi od kunice:

Čajevi od kunice se prave za jajnike, mršavljenje i želudac. Za pripremu se koristi osušeni dio biljke, nadzemni. Jedna kašika osušene kunice se prelije sa 2 litre kipuće vode. U takvoj vodi treba da stoji 15 minuta do pola sata nakon čega se treba procijediti. Najbolje je čaj piti tri puta dnevno prije obroka, a najveći efekat ima kad se pije natašte.

Kunica za zdravlje:

Kunica se koristi kao prirodni dar protiv bijelog pranja kod žena i upale jajnika.

Priprema:

Uzeti po 40 g lista i cvijeta kunice i kamilice i po 10 g kadulje i lišća koprive. Zatim, 4 velike kašike ove mješavine se pospu sa 1 l ključale vode. U takvoj void mješvina treba da odstoji najmanje 10 minuta, zatim se procijedi kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kad se ohladi na temperaturu tijela, ovim čajem se ispire rodnica.

Poseban čaj za ženske tegobe:

Tri velike kašike mješavine od po 25g cvijeta i lista kunice, trave ive, dubačca, kamilice, kadulje, divljeg mažurana i bijele koprive pospe se sa 1l ključale vode. Nakon što odstoji cijelu noć poklopljeno, procijedi se i pije umjesto vode u toku dana.

Kunica je pogodna još za:

– upalu jajnika i bijelo pranje

– učestalo mokrenje

– klimaks, izostanak mjesečnice

– vrtoglavicu

– mučninu

– migrene

Kunicu možete naći u svim biljnim apotekama, a možete je i sami napraviti.