Home Zdravlje SVEMOGUĆI BIJELI LUK: Pet načina upotrebe bijelog luka za koje nikada niste...

SVEMOGUĆI BIJELI LUK: Pet načina upotrebe bijelog luka za koje nikada niste čuli…

160
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pet načina upotrebe bijelog luka za koje nikada niste čuli…

Sigurno znate da je beli luk moćan prirodni antibiotik koji možete koristiti svakog dana. On poseduje antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, jača imuni sistem i organizam, ali i pomaže kod nekih drugih stvari koje vam nikad ne bi pale na pamet.

Pomaže u borbi protiv atletskog stopala:

Beli luk ima antifungalna svojstva i pomaže kod fungalne infekcije koja se naziva atletsko stopalo. Najbolji način da primenite beli luk u ovim okolnostima jeste da ga sameljete i sipate u toplu vodu u koju ćete potopiti stopala. Možete da probate i da sameljete par čenova belog luka i da stavite to u pamučnu čarapu preko noći. Ponavljajte ovu proceduru 6 dana.

Prirodni dar u borbi protiv akni:

Beli luk sa svojim antibakterijskim svojstvima pomaže kod akni. Prosto iseckajte čenove belog luka i stavite komadiće na akne. Ponovite ovaj proces nekoliko puta dnevno.

Ojačajte svoje nokte:

Pored brojih pogodnosti koje beli luk ima po ljudski organizam, on odlično deluje i na naše nokte. Ako želite da ojačate svoje nokte i da sprečite njihovo pucanje, najbolje je da uzmete fino iseckani beli luk, stavite ga u providni lak za nokte i ostavite da stoji nedelju dana. Nakon toga namažite lak, a vaši nokti će ubrzo postati čvršći i jači.

Pomaže kod infekcija uha:

Travari su koristili beli luk kod ušnih infekcija još od drevnih vremena.

Dezinfikuje i čisti:

Ukoliko pravite prolećno spremanje svog doma, preporučujemo da koristite beli luk. Samleveni beli luk pomešajte sa malo sirćeta i soka od limuna i koristite kao dezinfekciono sredstvo u kupatilu i kuhinji. Sirće je odlično za glancanje, beli luk dezinfikuje i omekšava a limun daje prijatan miris. Beli luk takođe možete iskoristiti kao prirodni pesticid za baštu i to najbolje u kombinaciji sa mineralnim uljima, vodom i tečnim sapunom.

Interesantne činjenice o belom luku:

– Graditelji piramida su primoravani da jedu beli luk kako bi pojačao njihovu snagu i istrajnost.

– Lekovi sa belim lukom su se koristili u ratovima kod rana na bojnom polju.

– U jednom čenu belog luka ima svega nekoliko kalorije.

– Kina je najveći proizvođač belog luka na svetu.

– Postoji 300 različitih vrsta belog luka na svetu.

– Aliumfobija je strah od belog luka.