Home Zdravlje NAJEFIKASNIJI RECEPT PROTIV PREHLADE: Kombinacija đumbira, meda i kurume…

NAJEFIKASNIJI RECEPT PROTIV PREHLADE: Kombinacija đumbira, meda i kurume…

284
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Kombinacija đumbira, meda i kurume…

Med i kurkuma za imunitet u kombinaciji sa ljekovitim biljem snažno djeluju na naš organizam i sprječavaju prehladu. Kurkuma i med u kombinaciji predstavljaju moćan prirodan antibiotik. Kurkuma kao začin ima mnoge prednosti za organizam. Ona posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva.

Med i kurkuma u kombinaciji ne oštećuju crijevnu floru, oni doprinose boljem radu crijeva, njihovom konzumacijom se povećava aktivnost korisne flore u crijevima. Med i kurkuma u kombinaciji stimuliraju obrambeni mehanizam, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti, a mogu biti korisni saveznici kod respiratornih infekcija i sprječavaju prehladu.

Med i kurkuma za prehladu:

Najbolje od svega je to što je ovaj recept vrlo jednostavan za pripremu, a osim toga je i dobrog okusa.

Za pripremu ovog recepta potrebni su vam sljedeći sastojci:

– jedna žlica kurkume

– 100 grama meda

Priprema:

Jednu žlicu kurkume u prahu umiješajte u 100g meda te pohranite u posudu. Pri tome koristite drvenu žlicu jer med loše reagira na metalnu. Mješavinu kurkume i meda možete koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje simptoma. Isto tako, smjesu možete umiješati i u mlijeko ili čaj.

Kurkuma, med i đumbir:

Đumbir se najviše koristi za prehladu i poboljšanje cirkulacije. Kada se osjeti drhtavica i drugi simptomi prehlade, čaj od korijena đumbira se koristi kao sredstvo za zagrijavanje. Pomaže u borbi protiv infekcija, upala, mučnine, poboljšava cirkulaciju i detoksikacijske procese u organizmu. Kurkuma ima slično djelovanje kao i đumbir, a med pomaže kod mnogih bolesti. Ovi pripravci mogu biti od velike koristi u prevenciji bolesti koje su svima nama prijeko potrebne.

Potrebni sastojci:

– pola šalice meda

– 4 čajne žličice đumbira

– 2 čajne žličice kurkume

– 1 limun

Postupak:

Pomiješajte sve navedene sastojke u posudi, potom probajte i dodajte još malo đumbira ili kurkume ako je potrebno. Smjesu prelijte u staklenku, zatvorite i čuvajte u hladnjaku. Po potrebi dodajte 2 žlice svojem omiljenom čaju ili razmutite u vodi. Osim što su dobrog okusa, kurkuma, med i limun sa dodatkom đumbira će vam pomoći u ublažavanju respiratornih infekcija i jačanju imuniteta.