Home Zdravlje BIĆETE NIKAD ZDRAVIJI: Pijte ovu tečnost svaki dan i imaćete dug i...

BIĆETE NIKAD ZDRAVIJI: Pijte ovu tečnost svaki dan i imaćete dug i zdrav život…

373
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pijte ovu tečnost svaki dan i imaćete dug i zdrav život…

Mnogi je ne vole, ali kada saznate koliko je zdrava, pićete je svaki dan. Sirutka se koristila od davnina kao narodni melem koji može pomoći da se oslobodite različitih bolesti i tegoba.

Dugo se smatralo da Norvežanke svoj savršen ten duguju upravo ovom napitku. Doktor Pavo Aviola je savetovao ispijanje sirutke za dug i zdrav život. Dokaz da je bio u pravu je engleski seljak Tomas Par koji je navodno pio sirutku svaki dan i živeo je 152 godine.

Sastav i svojstva sirutke:

Sirutka je pogodna za sve uzraste. Po sastavu je slična majčinom mleku, pa se može koristiti kao zamena za mleko kod odojčadi. Ova tečnost sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode.

Sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, kao i brojne vredne enzime i amino-kiseline. Sto grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, pa se preporučuje osobama koje vode računa o ishrani.

Najzdravije piće za čišćenje jetre:

Čista jetra je ključ dobrog zdravlja, a sirutka je moćno sredstvo za uklanjanje toksina. Pomaže kod ciroze i omogućava duži i kvalitetniji život.

Pored toga, sirutka se koristi protiv hroničnog umora, stresa, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, pada imuniteta, problema sa želucem, kandidom itd.

Kao moćan antioksidant, sirutka pomaže i kod problema sa štitnom žlezdom, kod upornih upala i Parkinsonove bolesti. Sportisti je često koriste za bolju izdržljivost, a dame za gubitak suvišnih kilograma. Puna je elektrolita, hidrira telo i daje energiju.

Preporučuje se kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Osim što se pije, sirutka se koristiti i za negu kože i kose, u pripremi peciva, poslastica i smutija i sl.

Ne preporučuje se više od 1,5dl sirutke tri puta na dan za početak, ali vremenom se ova doza može povećati i do 1l dnevno.