Home Zdravlje PERŠUN I LIMUN: Pomaže kod lošeg holesterola u krvi i podiže imunitet...

PERŠUN I LIMUN: Pomaže kod lošeg holesterola u krvi i podiže imunitet na maksimum…

409
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod lošeg holesterola u krvi i podiže imunitet na maksimum…

Svi mi znamo da su limun i peršun nevjerovatno zdravi. U kombinaciji, pak, oni su još moćniji. Redovno konzumiranje peršuna će mnogo poboljšati vaše celokupno zdravlje. Ljudi ga u malim količinama dodaju svojim receptima, uglavnom radi ukusa. Time ćete sebi učiniti ogromnu uslugu. Peršun sadrži dvije grupe jedinstvenih sastojaka, a svaka od njih je vrlo važna za cijelokupno zdravlje. Prva grupa uključuje prirodna esencijalna ulja, a druga flavonoide.

Uporedo sa tim, peršun je veoma bogat vitaminima C, A i K, te se naročito preporučuje u sezoni prehlada i gripa. Takođe je dokazano da je peršun vrlo efikasan za poboljšanje izbacivanja toksina iz tijela, kao i cirkulaciju krvi. Dodavanjem limunovog soka peršunu ćete dobiti napitak koji može pomoći kod nivoa lošeg holesterola u krvi.

Sastojci:

– 1,5 litar vode

– 3 veze peršuna (samo listovi)

– 1kg limuna

Priprema:

Istrljajte limun sa malo sode bikarbone kako biste uklonili prljavštinu i toksine. Najbolje je da limun kupite na pijaci i to onaj koji nije hemijski tretiran. Prokuhajte vodu i ostavite da se ohladi. Isjecite limun sa korom na kriške i sitno isjeckajte peršun, a zatim ih dodajte u ohlađenu vodu. Prekrijte poklopcem i ostavite da odstoji jedan dan u frižideru. Na kraju sve zajedno sameljite u blenderu i tečnost prespite u staklenu teglu ili flašu.

Primjena:

Za najbolje rezultate konzumirajte oko 100ml napitka svaki dan, najbolje ujutro čim ustanete.