Home Zdravlje NARODNA MEDICINA: Uzimajte po jednu kašiku ove mješavine svakog jutra na prazan...

NARODNA MEDICINA: Uzimajte po jednu kašiku ove mješavine svakog jutra na prazan stomak…

202
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Uzimajte po jednu kašiku ove mješavine svakog jutra na prazan stomak…

O zdravim svojstvima belog luka zna se od davnina, a sada su ona i potvrđena. Evo kako su beli luk koristili narodi kroz istoriju, a kako danas možemo njime da se pomognemo i gde sve može da nam pomogne.

Stara medicina poznaje beli luk kao veoma dobro sredstvo za mnoge bolesti. Još su stari Egipćani svojim robovima davali beli luk kako bi ih održali u dobroj kondiciji, a u Japanu je korišćen protiv poznate bolesti beriberi.

Tokom istorije u svim delovima sveta, za vreme ratova, kada god bi vladali glad i nemaština, beli luk je bio i značajna namirnica. Crni hleb, beli luk i kiselo mleko osnovne su namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza.

Poznata savremena istraživanja takođe govore o tome da beli luk ima značajnu ulogu u borbi protih holesterola i visokog krvnog pritiska. U apotekama širom sveta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi belog luka koji se primenjuju kao pomoćna i preventivna sredstva. I domaća narodna medicina takođe veoma ceni ovu biljku, tako da se često nalazi u stastavu mnogih melema.

Recept – med i luk:

Sastojci:

– 350 grama domaćeg meda

– 12 čenova belog luka

– manja tegla sa poklopcem

Priprema i primjena:

Očistite beli luk i iseckajte ga što sitnije. Izručite sav med u teglu, zatim tome dodajte naseckani beli luk, promešajte i zatvorite. Odložite teglu na tamno mesto i ostavite da stoji najmanje jednu nedelju, a nakon toga je ovaj prirodni dar spreman za konzumiranje.

Uzimajte po jednu kašiku ove mešavine svakog jutra na prazan stomak, tako ćete okrepiti organizam i dati mu dovoljno energije. Pomaže u jačanju imuniteta, a ukoliko ste već prehlađeni, skratiće vreme oporavka.